E criză de forţă de muncă în Romnia. Patronii se gândesc să aducă muncitori străini, care vor fi plătiţi cu peste 3.000 de lei pe lună
"Ţară, ţară, vrem muncitori străini!" Firmele din România cer deschiderea graniţelor pentru angajaţii din Republica Moldova, Ucraina şi chiar Sri Lanka.
De Redactia Observator la 27.11.2017, 21:35"Ţară, ţară, vrem muncitori străini!" Firmele din România cer deschiderea graniţelor pentru angajaţii din Republica Moldova, Ucraina şi chiar Sri Lanka. Pentru că aici nu găsesc forţă de muncă. Pentru străinii interesaţi, salariul porneşte de la 3.000 de lei, dublu faţă de cel oferit românilor.
Avem locuri de muncă, n-are cine să le ocupe! E nevoie de oameni în IT, agricultură, medicină. Cele mai mari probleme sunt în construcţii şi turism, domenii în care e nevoie de forţă de muncă temporară. Adriana Iftime, director general al Federaţiei Patronatelor în Construcţii: "Atragerea forţei de muncă străine este una din soluţii." Dragoş Răducan, Confederaţia Naţională a Patronatelor din România: "Oricum, cei care au rămas, sunt puturoşi şi nu vor să muncească. Iar cei care vor să muncească, au plecat afară."
Dacă până acum angajaţii băteau la uşa patronului, situaţia s-a schimbat. Patronii plătesc 1.000 de lei pe lună, ca angajaţii să nu plece când se termină sezonul. Chiar şi în aceste condiţii, mulţi refuză. Astfel că locurile lor ar putea fi ocupate de muncitori din alte ţări. În special din Vietnam, Thailanda, Indonezia sau Filipine. Un patron vrea să aducă 3.000 de muncitori din Sri Lanka. Există însă o problemă. Străinii nu pot fi plătiţi cu 1450 de lei pe lună, cât este salariul minim brut. Ci dublu, a spus chiar ministrul Muncii la Forumul Intact Media Group. Unde s-a discutat despre criza forţei de muncă şi impactul asupra marilor proiecte de infrastructură: "Îl plăteşti cu peste 3.000 de lei. Este salariul mediu. Este o directivă a Uniunii Europene la care România nu poate să renunţe şi nici nu are de gând să facă acest lucru, pentru a proteja forţa de muncă internă."
În plus, patronul trebuie să plătească transportul, cazarea, masa, dar şi o garanţie. Anul acesta, numărul lucrătorilor străini admiși prin Hotărâre de Guvern a fost de 5500 de persoane. Ministrul Muncii susţine că patronii români ar avea mult mai mult de câştigat dacă angajează tot români. Pot aduce muncitori din oraşele defavorizate cărora să le ofere cazare prin programul "prima chirie". Sau îi pot aduce acasă pe românii care muncesc în străinătate.