Tărâmul Tuberozelor, un loc de vis din satul Hoghilag, Sighişoara
Mergem acum pe Tărâmul Tuberozelor, un loc în care tradiţia cultivării acestor flori înmiresmate este păstrată de mai bine de 6 decenii. La doar 16 km de Sighişoara, în satul Hoghilag, grădinile cultivatorilor au început să emane parfumul puternic şi nobil al îndrăgitelor flori.
De Andrei Naiţă la 29.07.2020, 17:35- Sătenii îşi dedică timpul îngrijirii plantelor.
- Cultivatorii au tot timpul porţile deschise.
Renumită pentru mirosul exotic, tuberoza este inclusă în parfumuri celebre, dar este utilizată şi ca plantă ornamentală. Cei care vor să le admire sau chiar să cumpere un buchet sunt aşteptaţi la Hoghilag sau pot comanda florile parfumate online.
Saşii sunt primii care au adus tuberozele pe pământul românesc şi au început să le cultive. Românii munceau pe plantaţie însă nu deţineau culturi.
Nicolae Lazăr, primar Hoghilag: Cei care munceau în grădini, seara erau controlaţi în buzunare tocmai pentru a nu ieşi cu flori şi a nu se extinde foarte mult această cultură.
Abia odată cu plecarea saşilor, românii au preluat această îndeletnicire. Legenda spune că primul sas care a dat unui român un bulb de tuberoze i-ar fi spus...
Nicolae Lazăr, primar Hoghilag: Uite: asta poate fi o mână de pământ sau un bulgăre de aur, de tine depinde ce o să faci cu ele. Spuneau că acestă floare seamănă cu un copil căruia îi place să stea cu picioarele în apă şi cu capul la soare.
De dimineaţă până seara târziu, sătenii îşi dedică timpul îngrijirii plantelor care sunt pe cât de frumoase, pe atât de delicate.
Valentina Nicula, cultivatoare tuberoze: Lucrezi cu plăcere. Că se fac, că nu se fac, că le vinzi, că nu le vinzi, nu poţi să te laşi de ele.
Marian Stroilă, cultivator tuberoze: Încercăm să fie şi plăcut lucrul pe care îl facem, că floarea e destul de frumoasă. Cea mai mare satisfacţie, în afară de cea financiară, e floarea în sine, este şi frumos, este mirosul, seara este un miros foarte plăcut.
Peste 2 săptămâni, aici se organizează un festival dedicat acestei plante spectaculoase. În program sunt incluse tururi de vizitare a culturilor de tuberoze, ateliere creative de parfumerie, proiecţii de filme şi degustări de mâncare tradiţională.
Viorel Coldea, cultivator tuberoze: Mulţi turişti au fost care... Şi anul trecut. Anul ăsta nu ştiu. Cum pandemia asta, de or veni sau nu. Dar anul trecut le-a plăcut. Au fost mulţumiţi de ce au văzut aici.
Cultivatorii au însă tot timpul porţile deschise.
Marian Stroilă, cultivator tuberoze: Oricine poate să vină zi şi noapte. Sunt deschise la toată lumea. şi vecinii care iau, toată lumea îi primeşte cu drag. Ne bucurăm să avem vizitatori.
Pe site-ul primariei se pot comanda online buchete de tuberoze proaspăt tăiate.
Cumpărată direct de la ei, o floare costă 1,5 lei. Revândute de comercianţi, tuberozele ajung la preţuri şi de patru ori mai mari.