Scene terifiante într-un azil din Sighetu Marmaţiei. Tavanul s-a prăbuşit, iar 120 de oameni au trăit clipe de panică
Momente groaznice într-un azil din Sighetul Marmaţiei. Trei bătrâni au fost prinşi sub dărămâturi, după ce tavanul s-a prăbuşit peste ei.
De Redactia Observator la 14.02.2018, 20:05Momente groaznice într-un azil din Sighetul Marmaţiei. Trei bătrâni au fost prinşi sub dărămâturi, după ce tavanul s-a prăbuşit peste ei. Clădirea monument istoric nu are autorizaţie de la ISU şi este veche de peste o sută de ani. La ultimele reparaţii s-ar fi făcut reamenajări care au şubrezit şi mai mult imobilul. Incidentul s-ar putea repeta oricând, oriunde în România.
Peste 120 de bătrâni erau îngrijiţi în clădirea veche de peste 100 de ani. Tavanul s-a prăbuşit puţin după ora 8 dimineaţa. În încăperea devastată, trei oameni au fost prinşi sub dărâmături.
Gelu Moişi, medic Urgenţe: "Unul în vârstă de 73 de ani prezentând un traumatism prin strivire la nivelul toracelui stâng, iar celălalt, un pacient de 76 de ani, tot cu traumatism prin strivire."
Toma Gheorghe, şeful centrului: "Am alergat să vedem ce s-a întâmplat. Când am venit era un negru de fum, parf negru. Am crezut că e scurtcircuitm dar nu mirosea a ars."
Plafonul a căzut peste paturi, chiuvetă şi televizor. Chiar şi geamurile camerei s-au spart. Autorităţile au evacuat întreaga clădire, iar bătrânii au fost mutaţi în alte centre.
Adrian Mândru, purtător de cuvânt DGASPC Maramureş: "Este o clădire istorică, veche de peste o sută de ani, este declarat monument istoric aici, în Sighetul Marmaţiei. Nimeni nu-şi poate explica la momentul de faţă cum s-a produs incidentul din această dimineaţă."
Ultimele lucrări de reabilitare s-au făcut între anii 2006 şi 2011, cu bani de la Autoritatea Naţională pentru Persoane cu Dizabilităţi. Angajaţii centrului spun că muncitorii au micşorat camerele şi au renovat băile. Nu se ştie dacă au verificat şi structura de rezistenţă. Căminul nu avea nici autorizaţie pentru securitatea la incendiu.
Şi totuşi, în aceeaşi hotărâre de guvern scrie negru pe alb că orice clădire care adăposteşte copii, elevi sau bătrâni trebuie să obţină avizul ISU.
În România însă, prea puţini respectă legea. Iar cei mai vulnerabili rămân expuşi pericolelor. în Capitală, doar 44 dintre cele peste o mie de şcoli au actele în regulă.
Anul trecut, la şcoala numărul 141 s-a prăbuşit tavanul lângă sălile de clasă.
În timp ce azile cu nereguli sunt cu miile în toată ţara.
În septembrie 2017, un incendiu izbucnit la un cămin de bătrâni din Bucureşti a ucis un om şi a rănit alţi 19. Clădirea funcţiona ilegal.