Teatrul Naţional din Bucureşti, în colaps din cauza disponibilizărilor
Teatrul Naţional Bucureşti, cel mai mare din ţară, este în pragul falimentului. Peste 50 colaboratori ai teatrului vor fi daţi afară pentru că nu mai pot fi plătiţi. Este vorba despre tehnicienii din spatele scenei.
De Redactia Observator la 28.06.2019, 21:37Teatrul Naţional Bucureşti, cel mai mare din ţară, este în pragul falimentului. Peste 50 colaboratori ai teatrului vor fi daţi afară pentru că nu mai pot fi plătiţi. Este vorba despre tehnicienii din spatele scenei. Iar fără ei multe spectacole nu vor mai putea fi realizate, anunţă artiştii. Managerul instituţiei acuză Ministerul Culturii de lipsa alocării fondurilor, iar ministrul îi răspunde tranşant.
"Voiam să vă spunem şi să tragem un semnal de alarmă şi prin dumneavoastră, şi prin alte metode, direcţiei Teatrului National, Ministerului Culturii, Ministerului de Finanţe şi primului ministru al României, pentru că ne aflăm într-o situaţie foarte grea şi riscă să devină dramatică", este mesajul transmis de angajaţii instituţiei.
Pe scena Teatrului Naţional Bucureşti, actorii vorbesc despre o situaţie disperată: "Colegii noştri sunt daţi afară. Noi nu putem să facem spectacolele fără tehnicieni, ei nu pot să facă spectacolele fără noi".
Au rămas fără 54 de colegi, tehnicieni, maşinişti, sunetişti, recuzitori. Erau angajaţi externi ai Teatrului National.
Managerul Teatrului Naţional Bucureşti spune că niciodată nu s-a confruntat cu o asemenea situaţie. Dacă până anul trecut, actorii reuşeau să facă opt spectacole, în medie, pe an, anul acesta, în cel mai fericit caz, vor ajunge la jumătate din producţia anului trecut. Şi asta doar din cauza lipsei de fonduri din partea Ministerului Culturii.
De cealaltă parte, ministrul Daniel Breaz le transmite actorilor că au primit mai mulţi bani anul acesta şi că problema vine de la gestionarea proastă a fondurilor, la nivel intern.
Daniel Breaz, ministrul Culturii: Anul trecut au fost mai bine de 53 de milioane, iar anul acesta sunt mai bine de 57 de milioane, deci o diferenţă de 4 milioane de lei, 40 de miliarde de lei vechi, ca să mă exprim aşa, aproape un milion de dolari în plus şi noi ne plângem că nu avem bani, dar ieşim în presă
Marius Manole, actor: Există mai mulţi bani, aşa cum şi România este într-un ascendent economic. Ei au o percepţie greşită vizavi de ce bugete au dat. Nu o să ne mai putem juca o foarte mare parte din spectacole. Una din premierele de succes, recente, Pădurea Spânzuraţilor, în regia lui Radu Afrim, nu se va mai putea juca, pentru că este enorm de mult tehnic acolo
Vor ajunge la un singur spectacol pe seară în cele şapte săli ale teatrului. Actorii îi cer urgent ministrului Culturii să deblocheze posturi pentru TNB, ca să nu fie nevoiţi să mai apeleze la angajaţi externi.
Mihai Călin, actor: Este un lucru cunoscut în instituţiile publice în general, nu doar în Teatrul Naţional, umflarea aparatului administrativ. Se tot vorbeşte că sunt angajaţi oameni pe pile, că sunt unii care nu prea se descurcă, care învârt nişte hârtii pe la birouri. În mod clar e umflată chestia şi sunt fonduri şi risipă mare, părerea noastră
Mai mulţi artişti au anunţat că duminică vor ieşi în faţa Guvernului, într-un gest de solidaritate faţă de colegii lor concediaţi.