Telefonul mobil, pericol pentru sănătate dacă îl folosim în metrou sau lift
Feriţi-vă de expunerea îndelungată la radiaţiile emise de telefoanele mobile! Pentru prima oară, autorităţile din Comunicaţii vin cu un astfel de avertisment! ANCOM a lansat şi o broşură cu sfaturi privind folosirea în siguranţă a telefonului.
De Redactia Observator la 13.09.2019, 20:58Feriţi-vă de expunerea îndelungată la radiaţiile emise de telefoanele mobile! Pentru prima oară, autorităţile din Comunicaţii vin cu un astfel de avertisment! ANCOM a lansat şi o broşură cu sfaturi privind folosirea în siguranţă a telefonului. Mobilul ar trebui ţinut închis sau pe modul avion, peste noapte. Iar când îl folosim la convorbiri lungi, sunt recomandate funcţia speaker sau dispozitivele hands-free. Altfel, radiaţiile sunt absorbite de corpul nostru.
În sediul Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii, specialiştii măsoară la fiecare şase minute intensitatea câmpului electromagnetic din 63 de oraşe din ţară.
Se asigură că emisiile radio din diferite surse nu ating valori periculoase pentru sănătate. Acelaşi tip de radiaţii sunt generate şi de telefoanele mobile.
Cristin Popa, director de monitorizare şi control ANCOM: Un telefon mobil îl ţinem permanent lângă noi, aproape de corp. Când dormim îl ţinem, cum e şi cazul meu, lângă pat
Specialiştii ANCOM spun că putem folosi telefoanele mobile în aşa fel încât corpul să absoarbă cât mai puţine radiaţii.
Cristin Popa, director de monitorizare şi control ANCOM: Recomandarea noastră este să utilizăm hands free, cu fir. Să încercăm atunci când efectuăm o convorbire, când se face conexiunea, să nu punem imediat telefonul la ureche
O altă metodă de a evita absorbţia de radiaţii este să folosim funcţia speaker, atunci când convirbirile sunt lungi. În cazul tabletelor, acestea n-ar trebui sprijinite de corp, la folosire, ci puse pe o masă sau un birou. Iar cât timp gadgeturile nu sunt folosite, ar trebui oprite sau ţinute departe.
Cristin Popa, director de monitorizare şi control ANCOM: Recomandarea noastră este să nu dormim în aceeaşi încăpere cu echipamentele care au emisii radio
Dacă vrem să ne limităm expunerea la radiaţie, trebuie să luăm în calcul şi indicele specific de absorbţie. Acesta ne spune exact câtă radiaţie este absorbită în corpul nostru atunci când este emisă de telefonul nostru mobil.
La nivel european, limita este de 2w pe kg însă puţine dispozitive se apropie de această limită.
Deşi temerile că radiaţiile telefonului ar putea provoca boli precum cancerul nu au fost confirmate de studii, preocupările specialiştilor rămân. Asta pentru că dispozitivele mobile sunt folosite din ce în ce mai mult, iar efectele expunerii la radiaţii timp de câteva decenii nu sunt cunoscute.
Corneliu Toader, neurolog: Este bine, în genere, să nu abuzăm nici de telefonul mobil, nici de alte lucruri care devin, oarecum, stresante, dar o relaţie directă cu patologia sistemului nervos central nu este încă dovedită
Recomandările ANCOM vin în contextul în care autoritatea se pregăteşte să lanseze reţelele 5G, care funcţionează la frecvenţe mai înalte ca cele de generaţie veche.