OBSERVATOR SPECIAL: Televizorul, generator de infractori
Usor de influentat si de modelat, copiii sunt printre cele mai valoroase tinte ale producatorilor de emisiuni si filme. Cercetatorii neo-zeelandezi au ajuns la concluzia ca un copil uitat in fata televizorului risca sa ajunga infractor la maturitate
De Redactia Observator la 27.05.2013, 22:41Vremurile in care Tom si Jerry erau idolii pustilor au apus demult. Teoretic, reglementarile CNA ar trebui sa-i fereasca pe cei mici de scene violente care i-ar putea influenta negativ. Practic, insa, nu se intampla asta.
"Isi bagau cutite-n piept, isi bagau ace-n piept si aruncau cu topoare, se calcau cu masinile, cu motocicletele", povesteste un pusti. Totul in prime-time, asa cum numesc publicitarii intervalul in care minutul de reclama aduce profiturile cele mai mari. Din pacate, prinsi in valoarea luptei pentru audienta, sunt si copiii, cei care asimileaza orice informatie mai repede ca oricine.
Loredana Licsor este una dintre mamele care a inteles ca viitorul copiilor sai e strans legat de ce vad zi de zi la televizor. E constienta, totusi, ca nu le poate interzice complet accesul la emisiuni sau filme. "Daca am stabilit ca nu avem voie sa urmarim anumite programe, ei stiu ca asta este regula", spune Loredana Licsor. Matei si Vlad par sa fi inteles mesajul. Evident, fiecare in felul lui, doar sunt copii.
Un studiu realizat in Noua Zeelanda, pe tema obiceiurilor de consum in cazul copiilor nascuti in anii '70, spune ca "riscul de a suferi o condamnare penala la inceputul perioadei adulte creste cu 30 la suta, pentru fiecare ora in plus petrecuta de copii in fata televizorului, intr-o seara obisnuita".
In inocenta lor, copiii spun intotdeauna adevarul. Paradoxal, cercetatorii care au lucrat la acest studiu spun ca aceeasi inocenta ii poate transforma in infractori. Sau, cel putin, in adulti agresivi: „Desi nu spunem ca televiziunea provoaca toate comportamentele antisociale, rezultatele studiului nostru sugereaza ca reducerea perioadei de timp petrecuta in fata televizorului ar putea duce la reducerea activitatilor antisociale din societatea noastra".
Intorcandu-ne pe plaiuri mioritice ne dam seama ca nu suntem deloc departe de neo-zeelandezi. Un studiu recent arata ca doar doi la suta dintre copii prefera sa isi petreaca timpul liber in aer liber. Restul, de 98 la suta, se cantoneaza in fata televizorului sau a computerului.
Cu toate ca nu putem adopta complet studiul neo-zeelandez la noi, un semnal de alarma trebuie perceput. Macar pentru generatiile care vor urma, daca pentru actuala e prea tarziu.