Terapeut fals pe programe cu autism, reclamat la Poliție. Ținea cursuri și elibera diplome fără acreditare
De Redactia Observator la 18.01.2019, 21:44Psihologul acuzat de mai multe ONG-uri că ar agresa copiii bolnavi de autism în cadrul unor demonstraţii cu public a fost reclamat la Poliţie de Protecţia Copilului. Şi Ministerul Educaţiei ar putea face plângere penală, mai ales că bărbatul ţinea cursuri şi elibera diplome fără acreditare. Ministerul Muncii, în schimb, confirmă că trainerul nu are nicio autorizaţie pentru programele cu autism. Doar o diplomă de psiholog. Asta înseamnă că, mai bine de 10 ani, cursanţii au plătit cursuri şi diplome fără valoare. Iar părinţii au lăsat tratamentul copiilor în mâinile unui terapeut fără studii de specialitate. Bărbatul nu a fost nici azi de găsit pentru a răspunde acuzaţiilor.
Cursul predat de trainerul de la Iaşi nu figurează în nicio evidenţă a programelor acreditate de Ministerul Educaţiei. Cu toate astea, psihologul se laudă pe site-ul personal cu programe în 19 oraşe din ţară, sub egida celor de la Educaţie.
Psihologul este acuzat de ONG-uri că ar preda cursanților practici abuzive aplicate copiilor diagnosticați cu autism și prezentate drept metode terapeutice "inovatoare".
Nu este corect să spui că ții cursuri în autism și să promovezi terapia această. Este o terapie comprotamentala, este validată științific, există persoane care au cursuri speciale în acest domeniu, doar câțiva în țară - Mihaela Stan, vicepreședinte FEDRA
Şi, chiar dacă poate ține cursuri pentru formarea profesională a adulților, trainerul nu are niciun fel de autorizație din partea Ministerului Muncii pe niciun porgram pe autism. Ba, mai mult, Autoritatea pentru Protecția Copilului a sesizat Poliția în acest caz și urmează să facă verificări în acest sens.
Iar dacă merge mai departe şi intră şi în sfera terapiei, aşa cum susţin mulţi dintre părinţii de pe reţelele de socializare, trainerul ar avea nevoie şi de avizul Colegiului Psihologilor, pe lângă pregătirea pe care o are din facultate. Un alt aviz pe care nu îl are, potrivit instituţiei.
În România, doar 156 de specialişti au contract cu Casa Naționala de Asigurări de Sănătate în acest domeniu. Reporterii Observator au încercat să îl contacteze de mai multe ori, dar bărbatul a refuzat să ne ofere un punct de vedere.