Testarea celor 10.000 de bucureșteni, pentru coronavirus, ar putea dura o săptămână
Continuă scandalul pe testarea celor peste 10 mii de bucureşteni. Deşi autorităţile spun că o vor începe săptămâna aceasta, procedura nu a fost încă stabilită. Şi, potrivit unor surse, Institutul Naţional de Statistică vrea să se retragă din operaţiune, pe motiv că eşantionul nu poate fi relevant.
De Oana Iancu la 30.03.2020, 21:04- Testarea celor 10.000 de bucureșteni, pentru coronavirus, ar putea dura o săptămână
- Bucureștenii testați ar urma să primească rezultatele prin sms
Continuă scandalul pe testarea celor peste 10 mii de bucureşteni. Deşi autorităţile spun că o vor începe săptămâna aceasta, procedura nu a fost încă stabilită. Şi, potrivit unor surse, Institutul Naţional de Statistică vrea să se retragă din operaţiune, pe motiv că eşantionul nu poate fi relevant.
"Dacă am noroc să fiu testată... M-aş bucura. Aş zice: "Doamne ajută".
Cele zece mii de testări nu se vor face aleatoriu, ci după criterii bine stabilite de autorităţi. Toate cele cinci categorii de vârstă sunt vizate, spun acum autorităţile. Dar procedura nu este stabilită nici până acum.
Adrian Marinescu, medic infecționist: Această testare va avea un rol important. Aceste zece mii de teste rapide le facem pentru a vedea clar ce se întâmplă cu acest virus în România. Fiecare ţară are particularităţi la nivel de populaţie și este important de făcut această observaţie pentru că în raport de asta se pot stabili nişte lucruri clare pentru ce va fi în viitor.
Momentan, se fac liste cu locatarii din blocuri. Începând de azi, timp de trei zile, preşedinţii Asociaţiilor de locatari sau administratorii de bloc colectează date necesare pentru stabilirea eşantionului.
Administrator bloc: Deocamdată am primit nişte cereri de la locatarii din cartierul Aviaţiei, unde am eu... spunând că sunt dispuşi să facă aceste teste. Însă din partea Primăriei Sectorului 1 nu am auzit nimic deocamdată.
Oana Iancu, reporter Observator: Costurile pentru cele zece mii de teste vor fi asigurate de autorităţile de la Capitală. Primăria Municipiului Bucureşti va cumpăra 4.000 de astfel de kituri în vreme ce primăriile de sector au obligaţia să cumpere câte o mie de teste.
Primăriile de sector vor asigura şi personalul medical care va efectua testele. Autorităţile estimează că întreaga operaţiune va dura aproximativ o saptamană. Populaţia va primi rezultatul prin sms.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: Nu trebuie să primească aviz de la Minister, este un studiu epidemiologic pe care-l face Institutul Naţional de Sănătate Publică împreună cu clinica Balş în colaborare cu Primăria Capitalei.
Potrivit unor surse, Institutul Național de Statistică s-ar retrage din operaţiunea medicală fără precedent, pentru că eşantionul nu poate fi relevant.
Dacă un singur locatar va fi testat pozitiv, toată scara va intra în carantină. Autorităţile le vor asigura familiilor strictul necesar.
Adrian Marinescu, medic infecționist: Ceea ce se va întâmpla în Bucureşti va putea fi extrapolat la populaţia României şi vom putea să avem nişte date clare şi să răspundem la întrebări legat de asta. Cât va dura, cum se va întampla, câte îmbolnăviri vom avea.... Adică vor fi date mult mai precise. Nu poţi să iei aceste date de la nivel mondial pentru că nu se vor potrivi cu ce este în România.
Persoanele cu simptome uşoare ale bolii ar putea fi tratate acasă.