Testarea bucureștenilor de pe Arena Națională, motiv de dispută între Primăria Capitalei și Ministerul Sănătății
Primăria Capitalei acuză Ministerul Sănătăţii şi DSP Bucureşti de abuz în serviciu şi zădărnicirea combaterii bolilor. Totul după ce DSP Bucureşti nu a avizat testarea pentru anticorpi de pe Arena Naţională. Chiar şi aşa, municipalitatea a anunţat că testarea va fi reprogramată în centrele medicale din Capitală. Până acum au fost testate 129 de persoane dintre care la una singură testul pentru anticorpi a ieşit pozitiv.
De Andreea Milea la 11.06.2020, 21:44- 129 de bucureșteni au fost testați pe Arena Națională.
- Testarea ar urma să se mute în diferite clinici medicale.
La doar o zi de cînd a început, testarea bucureştenilor pentru anticorpi s-a blocat. A devenit rapid motiv de ceartă între Primăria Capitalei, DSP Bucureşti şi Ministerul Sănătăţii.
Gabriela Firea, primarul Capitalei: Vom face o plângere penală pentru abuz în serviciu şi pentru zădărnicirea combaterii bolilor.
Concret, primarul general le reproşează celor două instituţii că au refuzat autorizarea Arenei Naţionale ca loc de testare a bucureştenilor.
Ministerul Sănătăţii vede altfel situaţia: "În urma analizei întregii documentaţii depuse de ASSMB şi a evaluării în teren realizată de echipa de specialişti a Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti s-a constatat că solicitarea ASSMB nu se încadrează în nici una din cerinţele legale, nefiind nici cabinet medical, nici punct extern de recoltare al unui laborator".
Gabriela Firea, primarul Capitalei: Este o rea intenție pentru că noi avem inclusiv filmările cu prima echipă de la DSP care a venit la Arena Națională, a evaluat circuitele medicale și a spus că este foarte bine totul.
La testarea de la Arena Naţională au fost programate ieri 500 de persoane însă s-au prezentat pentru recoltare aproximativ 100. Testele ar fi trebuit să se facă şi astăzi însă nu se va întâmpla acest lucru. Primarul Capitalei a anunțat în schimb că proiectul continuă, însă nu pe Arena Naţională.
Ministrul Sănătăţii crede că testarea pentru anticorpi nu reprezintă un studiu ştiinţific.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: Institutul Naţional de Sănătate Publică a recomandat un eşantion de 3.800 de persoane. Am înţeles că se ajunge la 10.500. Nu este un studiu de referinţă sau ştiinţific pe care noi să îl luăm în considerare.
Primarul General a anunţat că testarea va continua în clinici medicale din Bucureşti. Toţi cei înscrişi vor fi sunaţi pentru reprogramare.