Tigrul platanului a acaparat din nou marile oraşe, spre disperarea oamenilor: ''Nu poți să stai cu balconul deschis, te atacă''
Nu doar când plouă mult, ne cotropesc ţânţarii. Tigrul platanului preferă canicula. Aşa se face că marile oraşe au fost cucerite de milioane de insecte şi i-au obligat pe oameni să se baricadeze în case. Înţepătura acestui ţânţar e dureroasă, dar nu e periculoasă, spun medicii.
De Redactia Observator la 03.08.2021, 21:10''Uite, uite cum se mișcă! Și e plin tot pervazul, de la un capăt la altul.''
Așa arată ferestrele multora dintre noi. În Cluj-Napoca, în toiul verii oamenii se plâng că trebuie să stea cu geamurile închise.
''E o sumedenie! Nu poți să stai cu balconul deschis, te atacă.''
''Am înțeles că vecinii au dat și cu soluție de țânțari, muște, dar nicio șansă.''
- O specie agresivă de insecte a invadat Clujul și îi terorizează pe localnici. Nu pot fi ucise cu substanțe...
- Apocalipsa insectelor. Numărul lor a scăzut cu 75% în ultimii 50 de ani, iar consecințele pot fi catastrofice:...
- Ţânţarii sunt mai atraşi de persoanele care fac sport sau care consumă des bere. Lista mirosurilor...
''Chiar pe geam se puneau. Dacă era întredeschis, intrau înăuntru.''
Tigrul de platan apare odată cu aerul tropical.
''Intră înăuntru în casă, pe perdea, trebuie să stăm cu geamurile inchise.''
''Pișcă foarte tare. Eu am avut experiența asta.''
Brândușa Petruțescu, medic alergolog: Din cauza încălzirii globale şi a temperaturilor foarte ridicate, s-a observat în ultimii ani o modificare a comportamentului acestei insecte, aceasta devenind mai agresivă față de oameni.
Aceşti ţânţari nu transmit boli infecțioase. Așa că înțepătura lor nu ne pune viața în pericol. Însă.
Brândușa Petruțescu, medic alergolog: Dacă avem o piele mai sensibilă și ne scărpinăm, putem să ne suprainfectăm, să apară roșeață, umflătură. De aceea este bine să dezinfectăm locul.
Tigrul platanilor a ocupat și Capitala.
''Acum trebuie să evităm și parcurile, ce să facem.''
''Ne protejăm noi, ne dăm cu spray de acasă, îl avem în geantă.''
Bogdan Pascu, director CMEIB: El nu este inclus în obiectivele de dezinsecție. Dar pentru el se fac tratamente fitosanitare.
Specia este rezistentă la substanţele chimice
Specialiștii spun că insecta e rezistentă la orice substanță chimică.
Adrian Ruicanescu, Instutul de Biologie din Cluj: Timpul acesta se va prelungi poate chiar și spre infinit, dacă noi tot stropim și înlăturăm acei posibili dușmani naturali.
Pentru a ne proteja de insecte este bine să ne îmbrăcăm cu haine lejere, care să ne acopere în totalitate atât mâinile, cât și picioarele. Specialiștii spun că unicul mod prin care putem scăpa de invazia acestor ţânţari ar fi ca autoritățile să nu mai planteze platani în zonele urbane. Cu spray-urile cu oțet, băbești, cu spray-urile celebre încercăm să evităm.