Antena Meniu Search
x

Apocalipsa insectelor. Numărul lor a scăzut cu 75% în ultimii 50 de ani, iar consecințele pot fi catastrofice: "Lumea noastră se va nărui fără ele"

Numărul insectelor a scăzut cu 75% în ultimii 50 de ani, este estimarea sumbră a unui biolog britanic care avertizează că consecințele ar putea fi catastrofale. Cercetătorul face un apel pentru salvarea lor, altfel absența insectelor va afecta mediul în care trăim.

de Redactia Observator

la 26.07.2021, 12:07

Apocalipsa insectelor. Numărul lor a scăzut cu 75% în ultimii 50 de ani, iar consecințele pot fi catastrofice: "Lumea noastră se va nărui fără ele"
Apocalipsa insectelor. Numărul lor a scăzut cu 75% în ultimii 50 de ani, iar consecințele pot fi catastrofice: "Lumea noastră se va nărui fără ele" - Profimedia Images

Habitatele populate de diverse specii de insecte, cum ar fi pajiștile, mlaștinile, zonele de coastă sau pădurile tropicale, au fost afectate la un nivel fără precedent de activitatea umană. De asemenea, pe câmpuri se folosesc, la nivel global, aproximativ 3 milioane de tone de pesticide, anual, mult mai toxice decât în anii precedenți. Solurile sunt degradate, iar râurile sunt poluate. Dacă vor dispărea și mai multe insecte, biodiversitatea va avea de suferit.

Puțini oameni realizează cât de devastator este acest lucru, nu numai pentru bunăstarea noastră - avem nevoie de insecte pentru a ne poleniza culturile, pentru a recicla resturi și excremente animale și frunze, pentru a menține solul sănătos - dar și pentru animalele care se bazează pe insecte pentru hrană, scrie The Guardian. Pe măsură ce insectele devin tot mai puține, biodiversitatea va fi redusă semnificativ.

Mai mult, având în vedere diversitatea și abundența lor, este clar că insectele sunt implicate în toate lanțurile trofice terestre și acvatice. Omizile, larvele și lăcustele sunt erbivore, de exemplu, transformând materialul vegetal în proteine gustoase, care este mult mai ușor de digerat de animalele mai mari. Altele, cum ar fi viespile și gândacii, ocupă nivelul următor din lanțul trofic, ca prădători ai insectelor erbivorelor. Însă, toate sunt pradă pentru o multitudine de păsări, lilieci, păianjeni, reptile, amfibieni, mici mamifere și pești. 

Reducerea numărului insectelor din lanțul trofic nu ar fi doar catastrofală pentru viața sălbatică. Ar avea, de asemenea, consecințe directe asupra aprovizionării cu alimente pentru noi. Cei mai mulți europeni și nord-americani resping ideea consumului de insecte, însă strămoșii noștri ar fi mâncat cu siguranță insecte și, la nivel global, consumul de insecte este ceva normal. Aproximativ 80% din populația lumii le consumă în mod regulat, practica fiind foarte frecventă în America de Sud, Africa și Asia și în rândul popoarelor indigene din Oceania.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiinta » Apocalipsa insectelor. Numărul lor a scăzut cu 75% în ultimii 50 de ani, iar consecințele pot fi catastrofice: "Lumea noastră se va nărui fără ele"