Tot mai mulţi tineri sunt pasionaţi de restaurarea caselor vechi
O nouă modă prinde tot mai mult avânt printre tinerii captivi în era urbană modernă. Atraşi de întorcerea la origini, descoperă o nouă pasiune: restaurarea caselor vechi!
De Redactia Observator la 01.02.2019, 10:57O nouă modă prinde tot mai mult avânt printre tinerii captivi în era urbană modernă. Atraşi de întorcerea la origini, descoperă o nouă pasiune: restaurarea caselor vechi! Acestea sunt transformate în bijuterii arhitecturale prin doar câteva tehnici simple. Clădirile sunt renovate astfel încât patrimoniul cultural să se păstreze cât mai aproape de vremurile de odinioară. Pentru asta, arhitecţii au întocmit ghiduri care cuprind regulile de care trebuie să ţinem cont !
Transilvania este ţinutul care atrage tot mai mulţi orăşeni, cuceriţi de arhitectura tradiţională a caselor româneşti şi săseşti, dar şi de peisaje şi de tradiţii. Roxana este pasionată de tot ce înseamnă autentic. Deşi trăieşte în Bucureşti, gândul i-a rămas tot acasă, la Porumbacu de Sus din Munţii Făgăraş. Întoarcerea la sat este cu atât mai dragă.
Roxana şi soţul ei au căutat în sat meşteri pentru a face totul cât mai aproape de realitatea din vremurile bunicilor şi au găsit un pasionat de arhitectură care a învăţat meserie de la bunicii săi.
Dulgher: Mă ocup cu dulgheria, cu casele restaurate vechi, din lemn. Înainte nu trăiam în termopane şi-n uşi şi geamuri de toate neamurile.
Odată reamenajată, deşi veche, locuinţa bunicilor Roxanei a devenit un nou punct de atracţie pentru turişti. Acum îi poate găzdui pe cei care îşi doresc o experienţă autentică.
Roxana: Noi iniţial am făcut-o pentru noi, pentru sufletul nostru, casa fiind la casa principală, foarte multă lume trecea cu maşina şi ne întreba putem şi noi să intrăm puţin sa ne uitam.şi îi lăsam de fiecare dată
Strava Ioan primarul comunei: Turiştii care circulă pe Valea Porumbacului şi afluenţa foarte foarte mare de turişti se opresc şi filmează.
Primarul spune că vrea ca, în timp, să readucă la viaţă toate casele vechi, dar şi să-i convingă pe locuitorii zonei să nu mai facă lucrări de renovare la voia întâmplării.
Horaţiu Răcăşan arhitect: Încercăm să resuscităm meseriaşii să câştige bine, să le facem o piaţă ca să poată să îşî ia ucenici care să ducă mai departe această cunoaştere pe care ei au acumulat-o până acum.
Tocmai în acest spirit s-a creat şi un grup de arhitecţi cu misiunea să inspire astfel de acţiuni în toate cele 46 de zone etnografice ale României.