Tone de peşti se sufocă în mai multe râuri, din cauza secetei
Râuri aproape secate şi tone de peşti care se sufocă. Este imaginea creată de secetă, în multe locuri din ţară. Sunt judeţe întregi unde nu a plouat de o lună. Siretul a scăzut aproape la jumătate, la fel şi debitul Dunării, la intrarea în ţară. În Galaţi, oamenii au ajuns să pescuiască cu mâinile.
De Redactia Observator la 29.08.2019, 20:20Râuri aproape secate şi tone de peşti care se sufocă. Este imaginea creată de secetă, în multe locuri din ţară. Sunt judeţe întregi unde nu a plouat de o lună. Siretul a scăzut aproape la jumătate, la fel şi debitul Dunării, la intrarea în ţară. În Galaţi, oamenii au ajuns să pescuiască cu mâinile goale.
La doar câţiva kilometri de Galaţi, într-un ochi de apă se zbat tone de peşti. Localnicii îi prind cu mâna să îi ducă acasă, să îi găteasă.
Alţi oameni au încercat să salveze peştii cu găleata.
Gabriela Grigoraş, biolog: Este o imagine tristă a ceea ce se întâmplă în toate luncile inundabile din ţara noastră. În zona Siretului s-a creat o breşă în timpul cotelor maxime ale râului, iar peştii au intrat să se reproducă. Peştele nu a mai putut să se retragă şi a rămas captiv acolo
Pe luciul apei sunt şi peşti morţi care pot deveni în orice moment focare de infecţie.
De aproape o lună, în zona Moldovei nu a mai plouat. Acolo unde apa avea câţiva metri adâncime, acum pare o baltă.
De altfel, pe tot cursul Siretului debitul a scăzut la jumătate. Situaţia se repetă şi în alte zone ale ţării. Chiar şi Dunărea, la intrarea în ţară, are un debit la jumătate faţă de normal.
Seceta a fost accentuată şi de temperaturile foarte ridicate. La cele 35 de grade Celsius înregistrate zilnic în ultima perioadă, rezervele de apă din sol sunt aproape epuizate. Iar când pământul se usucă, agricultura e la pământ.
În judeţul Galaţi, arşiţa a compromis deja culturile de florea soarelui. Pâmântul din care răsar tulpinile s-a transformat în piatră seacă.
Daniel Alexandru, şef laborator agrometeorologie: Culturile cele mai afectate sunt porumbul şi floarea soarelui. Deşi sunt aproape de recoltare, sunt deficitare în ceea ce priveşte calitatea şi cantitatea
Aproape trei sferturi dintre terenurile agricole din întreaga ţară nu au mai văzut o picătură de ploaie de la începutul lunii. Meteorologii vorbesc deja despre cel mai secetos august din ultimii 30 de ani.