Tot mai mulți români, pacienți la Viena! Mai bine de jumătate dintre ei apelează la terapiile moderne împotriva cancerului
Suntem nemulţumiţi de bani şi de starea noastră de sănătate. Şi totuşi, fruntaşi când vine vorba despre tratamente în clinicile private din străinătate.
De Redactia Observator la 24.04.2018, 21:52- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Suntem nemulţumiţi de bani şi de starea noastră de sănătate. Şi totuşi, fruntaşi când vine vorba despre tratamente în clinicile private din străinătate. Doar în Viena, numărul pacienţilor români s-a dublat anul trecut.
După un accident la schi, Antoanela David a avut nevoie de o operaţie urgentă şi a ales să se trateze în Viena. Mai multe episoade neplăcute din spitalele din România au făcut-o să îşi piardă încrederea în sistem.
Antoanela David, pacientă româncă: "Eşti tratat de la egal la egal, ţi se explică orice, de la o simplă injecţie, analiză. Sunt lucruri normale, dar din păcate nu le avem, este mare lucru să poţi sa te uiti in ochii unui om si sa iti pui încrederea in el si sa pleci optimst de aici."
Toate aceste condiţii au costat-o mult. Pe lângă operaţie şi tratament, a plătit aproape o mie de euro pentru fiecare zi de spitalizare. Enorm, recunosc şi medicii.
Walter Ebm, şed centru aeromedical: "Aceste tratamente sunt scumpe, iar toate tratamentele moderne sunt la fel de scumpe. Sper ca în timp să devină mai ieftin, dar momentan sistemele de sănătate şi securitate nu îşi permit asta."
În ciuda preţului ridicat, românii şi ruşii sunt pe primele locuri în rândul pacienţilor care se tratează în capitala Austriei. Ţările arabe şi Statele Unite ale Americii completează topul.
Şi pentru ca pacienţii să înţeleagă fiecare detaliu de la medici, această clinică a cumpărat un echipament de peste 20 de mii de euro, care le oferă traducere în direct în peste 50 de limbi străine.
Liana Filip, asistenta: "Când vine un pacient din Romania şi, de exemplu, nu ştie limba engleză, nu ştie limba germană, atunci se cere un traducator si se da telefon, apare un traducator care discuta cu pacientul."
În afară de echipamentele de ultimă generaţie, medicii de aici spun că cea mai importantă parte este psihicul pacientul pe parcursul tratamentului. Aşa că, în fiecare lună artişti din toată ţara vin să expună lucrările într-o galerie de artă, atât pe holurile spitalului, cât şi în saloanele pacienţilor. Totul, pentru ca pacientul să fie relaxat.
Tatjana Worster, şeful departamentului pentru pacienţi internaţionali: "Merită să mergi în altă ţară, cu aceeaşi calitate din punct de vedere medical, dacă găseşti altă viziune psihologică."
Mai bine de jumătate dintre pacienţi merg în străinătate în secţiile de oncologie, pentru terapiile moderne împotriva cancerului, imunoterapie şi terapie personalizată ţintită. Şi secţiile de ortopedie, traumatologie şi cardiologie sau ORL sunt foarte căutate.