Tradiţii de Crăciun în satul românesc. Cum se pregătesc oamenii pentru sărbători ca odinioară: "Mai faci nişte găluşte, mai stai la poveşti"
Cu zece zile înainte de Crăciun, firmele de curăţenie nu mai fac faţă în marile oraşe, dar la sat soluţia e gratis. Oamenii apelează la vecini şi comunitatea se ajută reciproc. E o tradiţie care rezistă de la o generaţie la alta.
De Redactia Observator la 14.12.2022, 22:21Când se lasă gerul peste Valea Gurghiului şi nici soarele nu mai îmblânzeşte îngheţul, nu e vreme de pierdut. E semn că se apropie Crăciunul şi în fiecare casă începe pregătirea. Nu-i lucru de făcut de unul singur. Aici, tradiţia e neschimbată de zeci de ani. Vecinii fac echipă şi merg din casă în casă să se ajute.
"La toate acelea care trebuie la o casă. Că aşa e la sărbători, mai faci nişte găluşte, mai stai la poveşti...Curăţenia, apoi mâncarea şi prăjiturile... Şi ultima dată e colindatul."
Satele se pregătesc de Crăciun ca odinioară
Ştergarele, covoarele ţesute manual şi costumele de sărbătoare sunt curăţate unul câte unul. Şi când o casă-i gata, aşteaptă următoarea. E modul oamenilor de la sat de a-şi arăta că nu sunt singuri. Că orice ar fi, se au unii pe alţii şi împreună au tradiţii care merită păstrate. Sunt rânduieli diverse, în fiecare colţ de ţară.
Frânceşti, Gorj. Aici, ziua începe cu o rugăciune. Şi continuă cu pregătirea caselor pentru sărbători. În casa doamnei Maria, se află o adevărată comoară. Zeci de straie populare, cusute manual şi moştenite din generaţie în generaţie. Cele mai preţioase sunt scoase doar la sărbători.
"Costumul mămichii mele are suta de ani! În fiecare an, la fiecare sfântă sărbătoare, eu mă îmbrac în cămaşă. Cui îi place se uită, cui nu... să închidă ochii."
Când curăţenia e gata, gândul zboară la masa de Crăciun. Aici, pregătirile au început deja. Sub streaşină stau la uscat afumăturile de porc. Gustul simplu, trandiţiile şi bunătatea oamenilor sunt lucrurile care fac Crăciunul special la sat.