Moldoviţa se pregăteşte pentru Paşte cu tradiţii de mii de ani şi obiceiuri străvechi
Şi Moldoviţa se pregăteşte pentru Paşte, cea mai importantă sărbătoare creştină din an, iar zilele acestea a redevenit capitala mondială a oului încondeiat. Aflată între munţii Bucovinei, această comunitate de huţuli adăposteşte tradiţii de mii de ani şi obiceiuri străvechi
De Redactia Observator la 22.04.2019, 14:52Şi Moldoviţa se pregăteşte pentru Paşte, cea mai importantă sărbătoare creştină din an, iar zilele acestea a redevenit capitala mondială a oului încondeiat. Aflată între munţii Bucovinei, această comunitate de huţuli adăposteşte tradiţii de mii de ani şi obiceiuri străvechi care se împletesc cu vremurile actuale. Asta pentru că cei mici sunt dornici să deprindă meşteşugul. Ei preiau taina încondeierii şi duc mai departe pasiunea cu mare mândrie.
Motivele desenate pe coaja oului sunt aceleaşi de pe vremea străbunilor. Calea rătăcită, cârja ciobanului sau Crucea Paştelui sunt simboluri creştine care au dat însemnătate sărbătorii Pascale de-a lungul timpului. Munca depusă în spatele acestei arte este nepreţuită.
Pe timpuri, înaintea Paştelui, femeile se întâlneau la sezătoare şi arătau noilor generaţii meşteşugul chişiţei şi motivele bătrâneşti care sunt scrise pe ouă în fiecare an de Paşte. Acum, tradiţia este dusă mai departe la festivalul ouălor încondeiate, unde fiecare artistă se întrece în măiestrie.
Copiii preiau cel mai repede meşteşugul părinţilor. Andreea este pasionată de artă încondeierii de la vârsta de şase ani. Stă cel puţin 2 ore să picteze un ou, iar răbdarea nu-i dispare niciodată.
Veterană în tehnica migăloasă a pictatului pe ouă este și Liliana. De 26 de ani practică această meserie şi pentru ea se poate spune că este deja un stil de viaţă. A câştigat nenumărate concursuri şi a fost premiată chiar şi în Germania pentru talentul său.
Preţul ouălor de găină sau raţă încondeiate porneşte de la 20 de lei. Un ou de struţ, în schimb, poate să coste şi 600 de lei.