Tradiții străvechi de Dragobete. Ce înseamnă "zburătăcitul fetelor"
Sărbătorim Dragobetele, adică ziua românească dedicată iubirii şi marcată în popor printr-o mulţime de obiceiuri şi superstiţii respectate cu sfințenie în multe sate de la munte.
De Redactia Observator la 24.02.2020, 11:51- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
- În Maramureş, Dragobetele este întâmpinat cu straie populare şi joc tradiţional.
- Câțiva adolescenți din satul Cloșani se strâng anual de Dragobete și reînvie tradițiile locului.
Sărbătorim Dragobetele, adică ziua românească dedicată iubirii şi marcată în popor printr-o mulţime de obiceiuri şi superstiţii respectate cu sfințenie în multe sate de la munte.
Tinerele din Gorj, de exemplu, sunt alergate de un băiat mascat, tradiție ce se numește "zburătăcitul fetelor".
Iar în Maramureş, Dragobetele este întâmpinat cu straie populare şi joc tradiţional, petrecere la care au participat sute de persoane.
Sunt tineri, dar dornici să redescopere obiceiuri străvechi. Câțiva adolescenți din satul Cloșani, județul Gorj, se strâng în fiecare an de Dragobete și reînvie tradițiile locului.
Masca este confecționată manual din blană de oaie și coarne de țap sau de vițel.
Carmen Sarcină, meşter popular: Este o mască asemănătoare legendei de Dragobete care încă se mai păstrează la noi în sat, legenda care spune că Dragobetele este un fecior cu chip de țap și că nu va pierde acest chip până când nu se va îndrăgosti una dintre fetele din sat de el și se va căsători cu el.
Legenda spune şi ca fetele se spale cu apă sfințită pe față.
Şi în Maramureş, tot portul popular este ţinuta respectată cu sfinţenie de Dragobete. Aici, doi soți organizează de doi ani un eveniment dedicat princare i-au învățat și pe alții cum să iubească românește.
Alex Mureşan, organizator eveniment: Ideea evenimentului a venit din familie. Avem partea asta de cursuri de dans popular la Baia Mare şi prietenii de acolo spuneau că trebuie să facem ceva, trebuie să ieşim să ne vadă lumea, că noi dansăm frumos.
Luminiţa Mureşan, organizator eveniment: Practic noi suntem o dovadă vie că tradiţiea poate să meargă mai departe şi la oraş. Am încercat foarte mult să aducem tot ce înseamnă comorile din dulăpiarele bunicilor, înapoi la oraş.
600 de persoane au luat parte la petrecerea în cinstea iubirii autentice. Pe lângă iubire, în calendarul popular, Dragobetele marchează și începutul primăverii.