Metroul bucureştean, misiune imposibilă pentru instituţii. Până atunci, preţul biletului ar putea să crească
În plină pandemie prețul călătoriilor cu metroul ar putea să crească. O recunoaște chiar ministrul Transporturilor care spune că o analiză este deja în lucru.
De Larisa Bernaschi la 05.02.2021, 20:25- Metroul este principalul mijloc de transport în comun în București.
- Aproximativ 600.000 de români folosesc metroul zilnic.
Anunțul vine în mijlocul unei noi dispute la vârful coaliției de centru dreapta: când și cum să fie transferat metroul de la Ministerul Transporturilor la Primăriei Capitalei.
Bucureștiul este singură capitală europeană care nu-și administrează principalul mijloc de transport de pe teritoriul său, metroul. În ultimii 20 de ani, n-a existat primar general care să nu încerce trecerea Metrorex în subordine. Calculele politice dar și costurile exorbitante ale rețelei au oprit de fiecare dată transferul.
Cătălin Drulă: Din câte ştiu eu, nu şi-ar permite Capitala, în acest moment, o astfel de subvenţionare. La aceste sume la care s-a ajuns, 687 de milioane de lei pe anul trecut, cred că Bucureştiul nu şi l-ar permite din bugetul anual.
Gabriela Firea: Ar fi un lucru bun să se transfere dar nu cred că este realizabil având în vedere că domnul Dan a anunțat că vrea să încheie bugetul Capitalei la 4 miliarde lei.
Sindicatele de la metrou nici nu vor să audă
Metroul este principalul mijloc de transport în comun în București. Aproximativ 600.000 de români folosesc metroul zilnic. Prețul unei călătorii este de 2,5 lei.
Ion Rădoi, lider sindical Metrorex: Cum să fiu mulţumit de decizia lui, când bate câmpii?
Iar în timp ce demnitarii fac calcule de oportunitate politică, în Ministerul Transporturilor contabilii calculează dacă nu e cazul să crească prețul unei călătorii cu metroul. Ministrul Transporturilor crede că după cinci ani de la ultima majorare, ar fi cazul.
Cătălin Drulă, Ministrul Transporturilor: Ar putea fi măcar ajustat cu inflaţia.
Precum Metroul, așa și centură Capitalei. Și-n actuals combinație politică a revenit proiectul transferului ei tot în curtea Primăriei. Lucrurile sunt ceva mai clare: centură rămâne unde e până la finalizarea lucrărilor finanțate din bani europeni.
Dispută şi pe spitale
Nouă dispută vine după o altă discuţie între lideri ai coaliției de guvernare tot în jurul unui transfer: cel al trecerii a patru spitale de la Sectorul 1 la Primăria Generală. Ministrul Sănătăţii spune că gâlceava primăriilor n-a afectat finanțarea spitalelor.
Vlad Voiculescu, Ministrul Sănătății: Nici măcar nu se oprește posibilitatea că fondurile să vină de la Primăria Sectorului 1. E o neînţelegere, care vine dintr-o lipsă de comunicare adecvată.
Reacţia vine după ce primarul Nicuşor Dan a declarat că preia spitalele dacă primeşte bani de la Guvern că să le întrețină.