România, pe locul I în Europa la creşterea numărului de donatori de organe
După un scandal care a zguduit lumea medicală, intervenţiile pe cord s-au reluat, iar numărul operaţiilor la rinichi s-a dublat.
De Redactia Observator la 04.01.2014, 20:37Unul dintre oamenii salvaţi după o astfel de intervenţie îi mulţumeşte şi acum celei din cer: Nu se putea daca nu era cineva acolo sus, tanara de la care am primit ficatul si familia care a acceptat sa doneze, ca e un dar. Dimineata ma trezesc cu gandul la fata asta si ma rog pentru ea, spune Mirela.
Acum ea şi soţul ei, Brăduţ zâmbesc. Sunt mai fericiţi ca niciodată, după ce în primăvara anului trecut au primit o şansă la viaţă. Împreună. După un transplant cu un rinichi primit de la soţul ei în urmă cu zece ani, Mirela a fost salvată de această dată de o pacientă mai tânără, aflată în moarte cerebrală.
In acesti 10 ani in care speram sa nu mai am nevoie de inca un transplant au fost ani de suferinta, de investigatii. Nu am scapat si asta a fost, îşi aminteşte Mirela.
Lângă ea a stat, ca în fiecare clipă dintr-un deceniu de suferinţă, soţul ei.
Donarea acestui rinichi a fost numai din dragoste. Lucrurile s au asezat si pentru mine si pentru Mirela, sper ca viitorul sa fie unul si mai frumos, spune bărbatul.
Mirela este doar unul dintre pacienţii care au fost transplantaţi cu succes în 2013, într-unul dintre cei mai buni ani ai transplantului din România.
Anul trecut, cifrele au urcat spectaculos, cel puţin atunci când vine vorba despre transplanturile de rinichi şi ficat. De la 177, respectiv 75 în 2012, până la 300 de transplanturi de rinichi şi 118 de ficat.
Oficial, pentru că, în realitate, de la data prelucrării datelor până în ultima zi a anului, numărul cazurilor transplantate pentru ficat a ajuns la 122.
Chiar şi cu o asemenea creştere spectaculoasă, lista de aşteptare rămâne constantă. Aşa se face că numărul pacienţilor care speră la un organ compatibil depăşeşte 3.000 pentru rinichi şi 400 pentru ficat, cifre similare celor din 2011 şi 2012.