Transportul fluvial pe Dunăre, puternic afectat de secetă: "Vom face un cimitir mare de nave, de barje de convoaie"
Dunărea scade de la o zi la alta din cauza secetei. Debitul fluviului a ajuns la jumătate faţă de cât este în mod normal, iar la intrarea în ţară, pe partea bulgărească mai multe nave au eşuat. Hidrologii sunt în alertă şi se aşteaptă la minime istorice.
De Adrian Obreja la 05.07.2022, 13:46Celebra insulă de nisip din dreptul orașului Galați care a apărut de câteva săptămâni arată că debitul Dunării este în scădere.
Florin Uzumtoma, director AFDJ Galaţi: Dumnezeu ne-a ajutat și ne ajută, dar se pare că e secetă pe toată țara și nu numai în România. Și pe Dunărea de sus, din internaţional. Nu plouă și atunci normal că sunt probleme.
Cei mai afectaţi sunt navigatorii.
Mihai Popescu, şef serviciu AFDJ Galaţi: Pentru toți navigatorii sunt consecințe pentru că nu pot să treacă. Eșuează, se blochează șenalul navigabil și încet încet n-o să mai poată trece nimeni.
- Podul "Golden Gate" de la Brăila, pe cale de a fi deschis. Operaţiunea, o provocare chiar şi pentru constructorii...
- Alternativă la litoralul românesc: cât costă un tur complet, cu mini-croaziere pe Dunăre, la Calafat
- Rivalitatea istorică dintre Galați și Brăila, pe punctul de a se risipi. Ce plănuiesc orașele despărțite de...
Mai multe nave au eşuat în dreptul insulei Belene
Pentru că autorităţile din Bulgaria nu şi-ar fi respectat obligaţiile legate de dragare, mai multe nave care transportau barje au eşuat în dreptul insulei Belene. Iar acesta ar fi doar începutul, spun specialiştii. Probleme sunt și din cauza transportatorilor care încarcă mai multă marfă decât este permis.
Mihai Popescu, şef serviciu AFDJ Galaţi: Mai ales în perioada asta, când e traficul asta cu cereale. Vom face un cimitir mare de nave acolo, de barje de convoaie, împingătoare care bat în toate părțile și strică absolut tot șenalul navigabil.
La Cernavodă, nivelul Dunării este cu 58 de centimetri mai mic faţă de media normală, în timp ce la Giurgiu, apele fluviuui sunt mai scăzute cu 20 de centimetri.
Navele ar putea fi descărcate în larg, prin intermediul unor macarale plutitoare
Dacă nu va ploua, iar nivelul apei nu va creşte, navele ar putea fi descărcate în larg, prin intermediul unor macarale plutitoare, ceea ce va determina şi o creștere a prețurilor. Pentru cei care doar se plimbă pe faleza de la Galaţi, priveliștea e spectaculoasă însă.
Se ridică mai mult, chiar se așează păsări multe acolo. Am înțeles că insula asta a fost mai demult. Părerea mea ar fi că Dunărea nu e suficient de curățată, spune un localnic.
Așa când te plimbi pe aici, pe noi nu ne deranjează. Deranjează doar că este secetă, mai spune un altul.
La Galaţi, cota Dunării este astăzi de 100 cm, cu 5 centimetri mai puţin faţă de luni. Iar tendința este în continuare de scădere.