Sub 0,2% dintre românii care suferă un accident cerebral sunt recuperaţi total, din cauza lipsei de dotări din spitale
Ministerul Sănătăţii nu are bani, nici în acest an, pentru dezvoltarea programului de accident vascular cerebral. Doar patru spitale din Bucureşti pot asigura gărzi permanente şi au aparatura necesară pentru a interveni în timp util. Dar ele sunt tot timpul pline. Celelalte unităţi sanitare încearcă să se dezvolte prin fonduri proprii. Între timp, România a urcat pe locul II în lume în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de AVC.
De Redactia Observator la 01.02.2017, 14:12Ministerul Sănătăţii nu are bani, nici în acest an, pentru dezvoltarea programului de accident vascular cerebral. Doar patru spitale din Bucureşti pot asigura gărzi permanente şi au aparatura necesară pentru a interveni în timp util. Dar ele sunt tot timpul pline. Celelalte unităţi sanitare încearcă să se dezvolte prin fonduri proprii. Între timp, România a urcat pe locul II în lume în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de AVC.
Dezvoltarea acestui program era promisă încă din 2015, de fostul ministru al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu. Spitalul Militar şi Elias din Bucureşti ar fi trebuit să primească bani pentru aparatură şi formarea medicilor, însă fondurile n-au mai ajuns. Acum cele două unităţi sanitare încearcă să atragă fonduri din alte surse.
În prezent doar Spitalul Universitar şi Institutul de Boli Cerebrovasculare din Bucureşti pot trata prin cele mai noi metode accidentul vascular. În ţară mai sunt alte 10 spitale care pot trata această boală, însă nu au aparatură pentru toate procedurile.
Potrivit specialiştilor, o persoană care suferă de un AVC poate fi recuperată complet, dacă ajunge în sala de operaţie în primele patru ore de la producerea simptomelor. Ultimele studii arată că 150 de mii de persoane din ţara noastră trec anual printr-un accident vascular cerebral, însă doar 0,13% sunt salvaţi. Restul rămân cu sechele permanente sau nu mai pot fi salvaţi de către medici.