Trotinetele electrice schimbă Codul Rutier
Vom avea o lege pentru trotinetele electrice! Vehiculele uşoare, folosite de români pentru a se strecura în trafic, vor ajunge tot pe şosele, printre maşini. Şi asta pentru că pistele pentru biciclete, pe care ar trebui să circule, sunt prea puţine în România!
De Redactia Observator la 16.01.2020, 22:15Vom avea o lege pentru trotinetele electrice! Vehiculele uşoare, folosite de români pentru a se strecura în trafic, vor ajunge tot pe şosele, printre maşini. Şi asta pentru că pistele pentru biciclete, pe care ar trebui să circule, sunt prea puţine în România! Deşi trotinetele au apărut pe piaţă de aproape patru ani, cei care le conduc sunt acum la mica înţelegere cu şoferii. Regulile propuse de Ministerul de Interne sunt contestate în ambele tabere.
Peste 10.000 de trotinete electrice circulă zilnic pe şoselele de la noi. Pasionaţii îşi croiesc drum printre maşinile blocate în trafic, însă de multe ori viaţa lor este pusă în pericol. Trotinetele electrice nu apar nicăieri în lege. Ministerul de Interne vrea să completeze Codul Rutier cu reguli pentru astfel de vehicule.
Trotinetele vor avea viteze cuprinse între 6 şi 25 de kilometri pe oră. Vor putea să fie conduse doar pe pistele pentru biciclete, iar acolo unde nu există, oamenii se pot aventura pe şosea, însă doar dacă drumul are o limită de viteză de maximum 50 de kilometri la oră.
În Bucureşti, de exemplu, Drumul Naţional 1, Splaiul Unirii, Bulevardul Theodor Pallady sau Splaiul Independenţei au porţiuni unde limita de viteză este 60 sau chiar 70 de kilometri pe oră.
Totodată, poliţiştii impun şi o limită de vârstă pentru conducerea trotinetelor electrice, tocmai pentru că în ultimii ani numărul accidentelor în care au fost implicate astfel de vehicule a crescut.
Bogdan Ghebaur, purtător de cuvânt Poliţia Română: În perioada 2016-2019 au fost înregistrate 192 de accidente rutiere soldate cu un deces, 37 de răniţi grav şi 157 de răniţi uşor. Vârsta minimă de la care o persoană poate conduce o trotinetă electrică este de 14 ani, casca de protecţie este obligatorie până la 16 ani
Cei care nu vor respecta noua lege, vor fi amendaţi cu până la 1.100 de lei. Autorităţile ar trebui să se preocupe şi de infrastructură, spun pasionaţii de trotinete.
Poliţia Română a anunţat noile reglementări pe Facebook, în stilul caracteristic, printr-o ghicitoare.
În următoarele 10 zile, angajaţii Ministerului de Interne pot primi pe email propuneri de la cetăţenii care vor să îmbunătăţească acest proiect.