Trusa medicală, obiect de decor pentru șoferi. Mulţi habar nu au ce conţine
Un alt element cât se poate de important pe care şoferii români tind să-l ignore îl reprezintă trusa de prim-ajutor! Este obligatoriu să existe în orice maşină, numai că - pentru mulţi oameni - are un rol pur decorativ. Unii nici măcar nu ştiu ce conţine şi nici că are un termen de valabilitate. Asta în condiţiile în care o trusă completă poate face diferenţa, uneori, între viaţă şi moarte.
De Redactia Observator la 20.02.2017, 17:12Un alt element cât se poate de important pe care şoferii români tind să-l ignore îl reprezintă trusa de prim-ajutor! Este obligatoriu să existe în orice maşină, numai că - pentru mulţi oameni - are un rol pur decorativ. Unii nici măcar nu ştiu ce conţine şi nici că are un termen de valabilitate. Asta în condiţiile în care o trusă completă poate face diferenţa, uneori, între viaţă şi moarte.
-Nu e?
-Este, dar nevastă-mea a mai umblat aici şi nu mai ştiu unde i-a schimbat locul.
După câteva minute de căutări, acest şofer se lasă păgubaş. Nu găseşte nici în ruptul capului trusa medicală. O problemă în caz de urgenţă, dacă soţia lui nu este în maşină.
-Păi şi dacă aveţi vreodată nevoie de ea, cum o găsiţi?
-Da, aveţi dreptate. Asta mă gândeam şi eu, că e un mare dezavantaj, că atunci când o să am nevoie n-am s-o găsesc.
Chiar dacă au avut grijă să îşi doteze maşina cu trusa obligatorie, alţi şoferi nu au avut curiozitatea să vadă ce e înăuntru.
-Are pansament, are mai multe de-astea...
Însă nu doar nevoia trebuie să îi înveţe pe şoferi, ci şi frica de amenzi.
-În cazul în care, acestea lipsesc din autovehicul, conducătorii de vehicule, sunt pasibili de sancţiune contravenţională în valoare de 4-5 puncte amendă.
Adică o sancţiune de până la 725 de lei pentru lipsa unei truse ce costă, în medie, 50 de lei. Cursurile de prim ajutor nu mai sunt de mult obligatorii în şcolile de şoferi. Aşa că, în caz de urgenţă, oamenii sunt de cele mai multe ori prinşi nepregătiţi.
Potrivit normelor, trusa de prim ajutor trebuie să conţină comprese sterile, foarfece, garou, leucoplast, alcool sanitar şi dispozitive pentru acordarea respiraţiei artificiale. Deşi au avizul ministerului, nu toate trusele de pe piaţă respectă normele.
Romania este una dintre cele trei ţări din Uniunea Europeană în care trusa medicală încă mai este obligatorie în maşini.