Turiştii, aşteptaţi pe litoral cu hoteluri de lux şi vedere la ruine
Printre şantiere, dar şi ruine, sudul litoralului se pregăteşte de o vară încinsă. Mai multe hoteluri vechi au fost renovate, iar staţiunile vor număra cinci mii de locuri noi de cazare. În Olimp, se redeschide un simbol al litoralului comunist.
De Andreea Filip la 24.02.2020, 21:39- Turiştii sunt aşteptaţi pe litoral, în sezonul estival, cu hoteluri de lux şi vedere la ruine
- Vor fi deschise mii de noi locuri de cazare într-unul dintre cele mai mari resorturi all-inclusive
Printre şantiere, dar şi ruine, sudul litoralului se pregăteşte de o vară încinsă. Mai multe hoteluri vechi au fost renovate, iar staţiunile vor număra cinci mii de locuri noi de cazare. În Olimp, se redeschide un simbol al litoralului comunist. În 2020 va face parte din cel mai mare resort all inclusive din zona de sud. Cu o floare nu se face însă primăvara, spun specialiştii în turism care arată cu degetul către priveliştea plină de contraste.
Plaje ticsite de turişti, piscine la doi paşi de mare şi viaţă de noapte. La mijlocul anilor '70, staţiunea Olimp gravita în jurul celui mai mare lanţ hotelier din sudul litoralului. Cele trei hoteluri, Amfitreatru-Panoramic-Belvedere, erau considerate cele mai frumoase unităţi de cazare de la malul mării şi atrăgeau elita vremii, dar şi numeroşi turişti străini.
După decenii în care s-a pierdut printre ruine, fosta glorie a litoralului comunist a fost cumpărată acum doi ani de un investitor străin, cu 10 milioane de euro.
Un fost simbol al litoralului comunist urmează să se redeschidă în această vară, după o investiţie de 40 de milioane de euro. O să aibă 3.000 de locuri de cazare şi va fi transformat într-un resort de patru stele all inclusive.
Investitorul promite că două dintre cele trei hoteluri ale complexului vor fi deschise turiştilor pe 15 iunie. În zonă tronează însă contrastele.
Suntem în interiorul Restaurantului Internaţional, unul dintre cele mai cunoscute localuri din vremea comunistă. Aici venea crema societăţii. Acum, clădirea e în paragină, acoperişul a căzut, iar interiorul e complet vandalizat.
Nici impozitele de până la 500% nu par să îi sperie pe proprietari.
Corina Martin, consultant în turism: Nu au beneficiat de lucrări de reabilitare şi nici autorităţile locale nu pot să corecteze această problemă, neavând foarte multe pârghii la îndemână decât amenzile pe care proprietarii aleg să le plătească
"O să fie renovate 2-3 hoteluri, dar pe degeaba dacă jumătate din ele sunt abandonate şi vrei să te plimbi şi vezi ruine".
"Dacă îşi amintesc cum era litoralul pe vremuri, cum în sud era toată elita în Neptun, Eforie, nu ne place".
Investitorii privaţi speră acum ca şi autorităţile locale să ţină pasul cu ei.
Dragoș Răducan, vicepreşedinte FPTR: Numai anul acesta vor fi redate circuitului turistic nouă hoteluri în zonă, ceea ce înseamnă în jur de 5.000 de locuri. Ne-au promis că până la 1 iunie va fi asfaltat totul, vor fi refăcute trotuarele, vor fi montate becurile, solicitări pe care noi le avem de cel puţin 10 ani
Planurile din jurul faimosului complex Amfiteatru-Belvedere-Panoramic sunt ambiţioase. Investitorul vrea să lipească şi cele două hoteluri din apropiere, Majestic şi Craiova, în ceea ce va fi cel mai mare resort all inclusive din sudul litoralului, 85.000 de metri pătraţi.