Antena LIVE

Turiştii din Deltă se bucură de produsele din peşte afumat

S-a dat start sezonului de afumare a peştelui în Delta Dunării. Cele mai frumoase exemplare, abia prinse, de caras, somn, crap sau şalău ajung în aceste zile în afumători, iar apoi pe mesele turiştilor. După afumare, peştele îşi păstrează aroma săptămâni întregi.

De la 01.11.2019, 22:04

S-a dat start sezonului de afumare a peştelui în Delta Dunării. Cele mai frumoase exemplare, abia prinse, de caras, somn, crap sau şalău ajung în aceste zile în afumători, iar apoi pe mesele turiştilor. După afumare, peştele îşi păstrează aroma săptămâni întregi. Rezistă chiar şi un an dacă este vidat şi pus la congelator.

Suntem pe malul lacului Goloviţa, în comuna tulceană Jurilovca. Aici, sezonul nu se încheie odată cu vremea frumoasă. În aerul rece de noiembrie, la tot pasul, te întâmpină aroma peştelui proapăt afumat. 

După reţeta învăţată de la bunici, Alex afumă peştele cu fum de rumeguş de brad şi de pomi fructiferi. Pentru o culoare frumoasă, foloseşte şi câteva boabe de porumb. Prima regulă este ca peştele să fie proaspăt. Aşa că tânărul iese zilnic cu barca în deltă. 

Alexandru Vasile, localnic: În perioada asta, după ce s-a răcit timpul, o să începem să prindem mult caras, câţiva somni, câţiva crapi, nişte şalău, poate nişte fitofag mare

Peştii mari ajung negreşit în afumătoare. Prima dată însă se lasă la maturat şi sărat timp de 14 zile. Abia după alte 48 de ore, după ce au stat în apă şi la uscat, somnii şi caraşii ajung în fumul aromat. 

Corina Davidov, Asociaţia "Delta Dunării": Reţetele tradiţionale sunt păstrate şi transmise din generaţii în generaţii şi acum se află pe mesele tuturor pensiunilor, restaurantelor şi hotelurilor din Delta Dunării 

Daniel Buhai, Asociația Ro-Pescador: Aceste produse de aici, cu excepţia macroului, sunt atestate ca produse tradiţionale. Iar scrumbia, în plus faţă de aceasta, este atestată la nivel european ca fiind un produs românesc autentic şi pe care nu-l mai găsim în alte zone ale Europei

Multe pensiuni aleg să cumpere peştele gata afumat de la micii producători sau de la fabricile din zonă. 

Mihaela Feodorov, administratoarea unei pensiuni: Preţul diferă în funcţie de specia peştelui, între 35 şi 60 de lei. Iar un batog din somn ajunge undeva la 90, 100 de lei

Peştele afumat ajunge pe mesele turiştilor în platouri care costă până la 120 de lei. 

Cei pasionaţi de pescuit se bazează pe propria captură. Toamna, merg special în Delta Dunării pentru câteva zile de relaxare în natură. 

Augustin Vasiliev, administrator căsuţe de vacanţă: Avem cazare 100% ocupat. A început sezonul de pescuit ştiucă şi răpitori de toamnă-iarnă. Preţul la căsuţă, 200 de lei cu mic dejun inclus

Delta oferă şi alte comori culinare. Spre exemplu, scrumbia de Dunăre, salata cu icre de ştiucă din Tulcea şi salata cu icre de crap au fost deja atestate tradiţional. 

Ți-a plăcut acest articol?

delta delta dunarii turist peste produs afumat
Întrebarea zilei
Cum vă petreceţi Floriile?

La grătar

Acasă, cu familia

Cu prietenii

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Ce ambalaje nu intră, de fapt, sub incidența SGR. Ce poți face cu ele și cum...
Fanatik.ro
Publicat 27.04.2024
Afacerea care poate să te îmbogățească peste noapte. A luat amploare în...
Fanatik.ro
Publicat 26.04.2024
Joburile care nu solicită gândirea cresc riscul de afectare cognitivă și...
spotmedia.ro
Publicat 22.04.2024
Meteorologii Accuweather au modificat prognoza în România. VREMEA se schimbă...
Gandul
Publicat 24.04.2024
Nike și Adidas, bătute de niște fete fâșnețe: invenția unei companii...
Adevărul
Publicat 26.04.2024
A mancat o supă și s-a trezit paralizată de la brâu în jos. Ce au descoperit...
A1
Publicat 26.04.2024
Horoscopul zilei de 27 aprilie 2024. Gemenii traversează o perioadă plină de...
CaTine
Publicat 26.04.2024
Papanași sănătoși cu fulgi de ovăz. Rețeta cu smântână și dulceață...
spynews.ro
Publicat 26.04.2024
Șocul lui Ioan Andone, după ce s-a mutat în Spania: „Am 4 dormitoare. Știți...
GSP
Publicat 25.04.2024
Planurile pentru înmormântarea lui Charles au fost modificate!„Regele nu e...
Click.ro
Publicat 26.04.2024
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Useit
Publicat 27.04.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Care este ultima dorință a lui Celine Dion. Artista suferă de o boală...
Redacţia.ro
Publicat 24.04.2024
Primarul care candidează împotriva soției pentru un nou mandat: „N-am crezut...
libertatea.ro
Publicat 26.04.2024
Machine Gun Kelly și-a sărbătorit cea de-a 34-a aniversare. Printre invitați...
ZU
Publicat 26.04.2024
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru...
Hello taste
Publicat 26.04.2024
Sângerările nazale la copii: cum să le gestionezi corect
Deparinti
Publicat 26.04.2024
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici....
ziare.com
Publicat 25.04.2024
Halil Ibrahim Ceyhan impresionează pe scenă. Actorul nu renunță la visul său...
Happy
Publicat 26.04.2024
La ce se folosește botoxul. Întrebuințările pe care le poate avea în medicină
Medicool
Publicat 26.04.2024
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă...
orangesport.ro
Publicat 13.04.2024