Turiștii ar putea fi obligați să păstreze distanțarea socială pe litoralul românesc, chiar dacă sunt rude
1 august ar putea veni cu noi restricţii, în niciun caz cu măsuri de relaxare. Masca ar putea fi obligatorie şi în aer liber, în special în zone aglomerate. Iar pe plaje, distanţarea fizică va fi obligatorie chiar şi între membrii aceleiaşi familii. Măsurile vor fi luate local, în funcţie de situaţia din fiecare oraş. Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă se întruneşte astăzi pentru a decide ce noi restricţii se impun. Guvernul va modifica mâine hotărârea privind starea de alertă ca să le permită autorităţilor locale să adopte noi măsuri.
De Redactia Observator la 28.07.2020, 22:21- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
- Masca de protecție ar putea deveni obligatorie inclusiv pe plajă.
- Autoritățile speră să reducă numărul de infectări cu noul coronavirus.
Eforie Nord. Ora prânzului. Prosop lângă prosop, şezlong lângă şezlong, pe plaja arhiplină sau în apă, turiştii nu ţin cont de distanţarea fizică. Nici măcar faţă de necunoscuţi. Cu atât mai puţin faţă de rude sau prieteni. Situaţia s-ar putea schimba chiar din acest weekend, care ar putea veni cu noi restricţii.
Este posibil ca, de la data de 1 august, membri ai aceleiaşi familii să fie obligaţi să păstreze distanţarea fizică pe plajă, excepţie făcând cazurile în care există copii. Măsura îi revoltă şi îi amuză deopotrivă pe turişti.
Nici terasele şi cluburile de pe plajă nu scapă de noile restricţii. Ar putea fi obligaţi să închidă mai devreme. Şi sunt ameninţaţi cu controale şi mai dese.
Patru oameni la o masă şi distanţă de un metru şi jumătate-doi între scaune sunt reguli de mult uitate pe litoral. Oamenii de la o anumită terasă nu mai ţin cont de nicio regulă, iar lucrul acesta creşte riscul epidemiologic.
Am putea ajunge chiar să respirăm briza mării prin masca de protecţie. Prefectul Constanţei mai aşteaptă doar indicaţii de la Guvern şi recomandarea Direcţiei de Sănătate Publică.
George Niculescu, prefectul Constanţei: Care ar fi logica purtării măștii de protecție pe plajă? Păi atunci să nu mai purtăm mască nici pe plajă, nici la terase, să umblăm în continuare în spaţii aglomerate fără să purtăm mască şi vom vedea că de la 1300-1400 de cazuri pe zi vom ajunge la 3000 de îmbolnăviri pe zi, la 4000 de îmbolnăviri pe zi.
De altfel, masca ar putea deveni obligatorie în orice zonă aglomerată. În teorie, regula măştii în spaţii publice închise este respectată şi acum. 94 la sută dintre români susţin că au purtat mască în spaţii publice în ultimele două săptămâni, potrivit unui studiu IRES. Printre cei care nu respectă măsura se numără şi vârstnici, doar 83 la sută au declarat că au purtat masca.
În pieţele în aer liber, masca de protecţie ar putea să devină obligatorie, regula există deja pentru pieţele închise ca masca de protecţie să fie purtată, însă adesea această regulă este uitată.
Realitatea însă pare a fi diferită. Masca stă mai mult pe bărbiile oamenilor, care şi-o trag repede peste nas când văd camere de filmat.
S-ar putea ca inclusiv în staţiile de autobuz să fim obligaţi să purtăm mască atunci când aşteptăm mijlocul de transport în comun. Şi asta pentru că unele staţii sunt extrem de aglomerate şi reprezintă un risc epidemiologic crescut.
Noile restricţii nu vor fi impuse la nivel naţional. Decizia aparţine fiecărei autorităţi locale în parte.
Ludovic Orban, premierul României: Măsura va fi numai pe anumite intervale orare, în care există aglomerație, și numai pentru anumite tipuri de activități.
Sunt judeţe care nu au mai aşteptat să dea Guvernul tonul. În Iaşi, încă de la sfârşitul săptămânii trecute, în toate pieţele se intră doar cu măşti de protecţie. Iar prefectul de Dâmboviţa vrea masca obligatorie de joi în spaţiile deschise din pieţele şi târgurile din judeţ.