Turiştii şi localnicii de la poalele munţilor Cibinului, la festivalul bujorului românesc
De 16 ani, la poalele munţilor Cibinului, mii de oameni se adună să aducă un omagiu celei mai frumoase flori: bujorul românesc. Într-o atmosferă de vis, turişti şi localnici deopotrivă petrec zile şi nopţi magice. Parfumul florilor se amestecă irezistibil cu aromele preparatelor tradiţionale.
De Redactia Observator la 30.06.2019, 23:52De 16 ani, la poalele munţilor Cibinului, mii de oameni se adună să aducă un omagiu celei mai frumoase flori: bujorul românesc. Într-o atmosferă de vis, turişti şi localnici deopotrivă petrec zile şi nopţi magice. Parfumul florilor se amestecă irezistibil cu aromele preparatelor tradiţionale.
Principala poartă de intrare spre Munţii Cibinului, situată în Parcul Natural Cindrel, comuna Gura Rîului beneficiază de aer curat, dar şi de peisaje de poveste. Aici are loc una dintre cele mai îndrăgite şi aşteptate sărbători din ţară: Festivalul bujorului de munte.
Este unul dintre puţinele locuri unde se păstrează intacte tradiţiile de sute de ani. Pe cai, în straie populare, localnicii și-au așteptat oaspeţii cu pâine şi sare, iar mai apoi feciorii din sat i-au încântat cu un dans specific zonei.
La poalele munţilor, s-a încins apoi un ospăţ ca-n poveşti, cu bunătăţi la ceaun şi la proţap.
De departe, cea mai căutată delicatesă a fost bulzul ciobănesc.
După festin, turiştii care au avut nevoie de puţină mişcare au cutreierat uliţele pitoreşti ale satului. Casele saşilor, unele vechi de mai bine de 100 de ani, au fost numai bune de surprins în fotografii.