Un băieţel 10 ani din Bacău a salvat cinci vieţi, după moarte
Un băieţel 10 ani din Bacău trăieşte de astăzi prin alţi cinci copii răspândiţi în toată Europa. După moartea lui subită, părinţii au găsit puterea de a oferi cel mai de preţ dar - viaţa. Prelevarea de organe a avut loc la Iaşi, unde au venit şi două echipe de medici Eurotransplant din Germania şi Austria.
De Cosmin Stăniloiu la 19.01.2020, 22:38Un băieţel 10 ani din Bacău trăieşte de astăzi prin alţi cinci copii răspândiţi în toată Europa. După moartea lui subită, părinţii au găsit puterea de a oferi cel mai de preţ dar - viaţa. Prelevarea de organe a avut loc la Iaşi, unde au venit şi două echipe de medici Eurotransplant din Germania şi Austria. Acolo au ajuns inima, plămânii şi ficatul. Doar rinichii au rămas la noi în ţară şi au salvat doi copii din Suceava şi Bihor.
"Vai de mine, o emoţie, enorm de mare! Enorm de mare!" Este mărturia unei mame, la doar câteva ore după ce copilul ei, un băiat de 16 ani, a primit o nouă şană la viaţă. După şase ani de dializă, Pavel a intrat în sala de operaţie pentru un trasplant de rinichi. De la 10 ani, suferea de insuficienţă renală cronică, iar în ultima perioadă, abia mai putea merge.
Mihaela Pauliuc, mama băiatului:"Veneam cu el de trei ori pe săptămână la dializă, făceam 270 de kiloemetri dus-întors şi tot aşa. Dimineaţa plecam, seara ajungeam acasă. Plângea că de ce nu poate alerga sau să se joace fotbal, în ultima perioadă. Asta îşi doreşte."
Dr. Ionuț Nistor purtător de cuvânt Spitalul Clinic Dr. C. I. Parhon Iași: "În general, după cinci ani de dializă, şansele sunt foare mici. Apar complicaţii legate de aportul vascular, apar complicaţii cardiovasculare, îmbătrânire prematură. Cu cât mai mult timp trece fără să fie transplantaţi, acestor copii li se reduc şansele la o viaţă normală."
Pavel a avut o şansă uriaşă. A primit darul vieţii de la un copil de doar 10 ani, din Bacău. Băieţelul a leşinat la şcoală, iar câteva ore mai târziu a intrat în moarte cerebrală la Spitalul de Neuchirurgie din Iaşi.
Abia atunci, părinţii au aflat că avea o malformaţie arterio-venoasă. O anomalie vasculară rară. Din durerea lor nemărginită, oamenii au găsit puterea de a face un gest suprem. Au acceptat ca organele fiului lor să ajute alţi copii.
Dr. Raluca Neagu, Coordonator Centrul Regional de Transplant Iași: "Este a doua prelevare făcută de la un copil de 10 ani în mai puţin de o săptămână de la care s-au prelevat ficatul, rinichii, cordul şi plămânii. Din păcate, fiind un copil atât de mic, nu au fost receptori pediatrici pe teritoriul României şi au venit echipe de la Eurotransplant."
Doar rinichii au rămas în România. Unul a ajuns la Pavel, iar celălalt, la o fetiţă de 11 ani din Bihor, care a fost operată la Cluj. De trei ani era pe listele de aşteptare.
Inima bate acum în pieptul unui alt copil de 11 ani din Hamburg, iar plămânii ajută o adolescentă de 15 ani din Austria să respire. Copilul din Bacău a salvat cinci vieţi după moarte.