Un incendiu izbucnit la Spitalul de Neuropsihiatrie din Craiova scoate la iveală noi gafe comise de autorităţi în gestionarea situaţiilor de urgenţă
A fost panică, aseară, la Spitalul de Psihiatrie din Craiova, după ce o pacientă a dat foc unei saltele şi a inundat unitatea medicală cu fum. Aceasta era la izolator, dar nu era evident supravegheată cum ar fi trebuit. Cei de la spital se încurcă în explicaţii. Intervenţia, însă, pare desprinsă dintr-un film negru cap-coadă: medicii, cei care, teoretic, ar trebui să pună viaţa pacienţilor pe primul loc, au sărit pe geam de frica focului. Pacienţii au fost evacuaţi de poliţişti şi jandarmi, iar un echipaj de la pompieri a greşit spitalul la care trebuia să intervină.
De Cristina Oprea la 09.03.2021, 20:53- Medicii aflaţi în incinta Spitalului de Neuropsihiatrie, la momentul izbucnirii incendiului, au sărit pe geam.
- Un echipaj de pompieri trimis să stingă incendiul de la Spitalul de Neuropsihiatrie a greşit adresa.
Ora 20 şi 22 de minute. La Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie din Craiova se dă alarma de incendiu. O pacientă internată a dat foc saltelei dintr-o rezervă.
Anca Tudor, manager Spitalul de Neuropsihiatrie: Din câte am înţeles de la colegii mei, şi-au dat seama extrem de repede, însă focul a ars acolo mocnit. Au folosit stingătoarele, însă a fost nevoie de intervenţia pompierilor.
Au urmat clipe de panică în tot spitalul. Pacienţii de la Spitalul de Neuropsihiatrie din Craiova au fugit care încotro. Medicul de gardă şi doi rezidenţi au sărit pe geam de frică. Conducerea spitalului spune că a fost o reacţie la stres.
Nicuşor Roşca, prefectul Judeţului Dolj: Este vorba de doamna doctor medic de gardă, care are o fractură la mână, şi de cei doi medici rezidenţi, care au fractură de calcaneu.
Haosul a continuat. Poliţiştii şi jandarmii au ajuns primii la incident şi au evacuat bolnavii care mai erau în saloane. La sosirea pompierilor, incendiul fusese lichidat. Un echipaj trimis în ajutor s-a rătăcit pe drum spre intervenţie, pompierii respectivi ajungând la Pediatrie în loc de Psihiatrie.
Bogdan Vlăduţoiu, ISU Dolj: Dintre cei 41 de pacienţi care se aflau în pavilionul respectiv, la producerea incendiului, niciunul dintre ei nu a avut de suferit.
După atâtea tragedii, rudele pacienţilor au venit disperate într-un suflet la spital.
Autorităţile au demarat mai multe anchete în legătură cu incendiul de la spitalul din Craiova
Acum, au început anchetele. Pacienta a aprins salteaua din izolator cu o brichetă. Cum a făcut rost de ea, nimeni nu ştie. Conform protocolului, ea trebuia să fie monitorizată din 15 în 15 minute.
Anca Tudor, manager Spitalul de Neuropsihiatrie: Ea era alocată în acel izoltor pentru a fi despărţită de ceilalţi pacienţi. Însă pacienta, nefiind agresivă, decât vorbea şi se agita pe acolo, s-a hotărât să fie lăsată în libertate, în sensul să se plimbe prin curte, să comunice.
Nici ce s-a întâmplat în salon nu e clar.
Deşi a investit într-un sistem de monitorizare video, spitalul nu a considerat necesară şi stocarea imaginilor. Aşa că ce s-a întâmplat seara trecută aici nu va putea fi văzut de către anchetatori.
Poliţia a deschis dosar penal în legătură cu incendiul de la spitalul din Craiova
Direcţia de Sănătate Publică a luat prima măsură: şefa de secţie a fost amendată, chiar dacă nici nu era de serviciu.
Ştefan Popescu, DSP Dolj: S-a dat amendă 10.000 de lei pentru nerespectarea procedurilor medicale de izolare a pacienților psihici.
Între timp, doi dintre medicii care au sărit pe geam au fost externaţi.
Cristiana Geormăneanu, director medical Spitalul Judeţean Craiova: Unul a fost internat în Clinica de Ortopedie şi Traumatologie, în vederea efectuării unei intervenţii chirurgicale de specialitate.
Poliţiştii au deschis un dosar penal pentru distrugere şi vătămare corporală din culpă.