România, ultima ţară din UE la reciclare. Un milion de tone de deşeuri nesortate ajung anual la gropile de gunoi doar în Capitală
Fiecare bucureştean aruncă mai mult de un kilogram de gunoi în fiecare zi. La grămadă! Colectarea selectivă nu funcţionează în mai toate oraşele din România. La cele trei gropi de gunoi din judeţul Ilfov şi Capitală ajung un milion de tone de deşeuri, anual.
De Redactia Observator la 02.08.2017, 22:17Fiecare bucureştean aruncă mai mult de un kilogram de gunoi în fiecare zi. La grămadă! Colectarea selectivă nu funcţionează în mai toate oraşele din România. La cele trei gropi de gunoi din judeţul Ilfov şi Capitală ajung un milion de tone de deşeuri, anual.
Cele trei gropi de gunoi care deservesc Bucureştiul şi judeţul Ilfov sunt amplasate pe şoseaua de centură a Capitalei. Se umplu văzând cu ochii. Rău cu ele, dar mai rău fără ele, spun reprezentaţii firmelor.
SORIN MATEI, director tehnic depozit de gunoi:
Unul sau mai multe depozite sunt închise înseamnă un pericol direct la sănătatea publică, prin imposibilitatea de a elimina deşeurile. Costurile sunt extrem de variate. Pot ajunge la câteva milioane de lei pe an.
- FOCAR de INFECȚIE la Alba Iulia, lângă o GRĂDINIȚĂ! MUNTE de GUNOI în stare de PUTREFACȚIE, aruncat la...
- Bihorenii și-au făcut DREPTATE singuri: Ce a pățit un șofer care și-a parcat mașina în ușa unei ghene de gunoi
- Avertisment pentru România! Suspendarea taxei la groapă pentru deşeuri ar aduce amenzi de 200.000 euro pe zi
Dacă o groapă de gunoi este închisă, ea trebuie monitorizată timp de 40 de ani. Responsabilitatea şi costurile revin autorităţilor locale. Ca să nu mai umplem gropile, trebuie să reciclăm mai mult.
Constantin Damov, co-fondator comanie de reciclare a deşeurilor:
România, astăzi, este ultima în clasamentul reciclării cu un ruşinos 5% şi suntem ultima ţară din UE care nu a introdus mecanismul taxării la groapă.
Timp de câteva luni, operatorii de salubritate au fost obligaţi să plătească 80 de lei pentru fiecare tonă de gunoi care ajungea la groapă. Apoi măsura a fost amânată până la începutul anului viitor.
Constantin Damov, co-fondator comanie de reciclare a deşeurilor:
Industria de reciclare din România va recicla pentru alte ţări din UE, în timp ce noi deşeurile le vom duce pe toate la groapa de gunoi.
Un bloc de 10 etaje, de pe bulevardul Iuliu Maniu, cu 11 scări şi 866 de locatari poate umple 40 de pubele de gunoi la fiecare două zile, adică aproape 25 de tone de gunoi lunar.
Cei care locuiesc lângă groapa de la Glina s-au săturat deja de muntele de gunoi care le poluează viaţa. Anul acesta, la începutul lunii iunie, a expirat şi autorizaţia de mediu a depozitului. Gunoiul a continuat să ajungă acolo.
În 2013, conform Eurostat, la noi s-au depozitat la groapă aproape 82% din deşeurile municipale, mult peste media europeană de 28%.
Comisia Europeană ne-a dat în judecată şi riscăm să plătim din bugetul statului câte 124 de mii de euro pe zi.