Un nou focar de pestă porcină a fost descoperit în Galaţi. Zeci de mii de porci au fost ucişi până acum
Un nou focar de pestă porcină africană a fost descoperit în Galaţi. Virusul s-ar fi extins spre gospodăriile oamenilor de la o fermă contaminată, unde au fost găsite animale bolnave în urmă cu doar câteva zile.
De Redactia Observator la 04.08.2018, 22:01Un nou focar de pestă porcină africană a fost descoperit în Galaţi. Virusul s-ar fi extins spre gospodăriile oamenilor de la o fermă contaminată, unde au fost găsite animale bolnave în urmă cu doar câteva zile.
Epidemia se răspândeşte agresiv în estul ţării, recunosc pentru prima oară şi autorităţile. Şi nu este exclus ca harta roşie a judeţelor aflate în carantină să sufere schimbări dramatice în următoarele zile. Pe drumurile din ţară, Poliţia şi inspectorii sanitari au făcut filtre. Însă în unele locuri, dezinfecţiile se fac doar de ochii lumii.
Comuna Suceveni din Galaţi e sub asediul inspectorilor veterinari. Focarul de pestă porcină descoperit în urmă cu doar câteva zile la o fermă aflată la şase kilometri de sat a înaintat rapid spre gospodăriile oamenilor.
Toţi porcii domestici din focar trebuie ucişi. Altfel, virusul riscă să nu mai poartă fi oprit.
Sunt 547 de focare până acum în 98 de localităţi din opt judeţe. Focarul din estul ţării, însă, are o evoluţie agresivă, recunosc autorităţile. Nu s-a intervenit la timp, susţin specialiştii. Satele unde au fost confirmate focare în gospodăriile oamenilor ar trebui să fie închise, iar ieşirile spre localităţile învecinate, puse sub controlul sanitar.
Autorităţile au extins măsurile de control şi în afara graniţelor judeţelor aflate în carantină. Au fost filtre de poliţie şi în apropierea Capitalei.
Virusul mortal poate fi dus mai departe cu orice transport de carne ce pleacă din zonele contaminate spre restul ţării. Maşinile care au trecut azi Dunărea cu bacul la Galaţi au fost dezinfectate. Până când s-a terminat soluţia.
Starea de alertă vine târziu. În România, focare de pestă porcină au apărut şi anul trecut. Apoi s-au extins. În vestul ţării prin transporturi de carne contaminată, iar în est odată cu migraţia porcilor mistreţi bolnavi.
Zeci de mii de porci domestici au fost ucişi până acum. Dacă epidemia nu este oprită, se estimează că numărul lor ar putea trece de o sută de mii.