În prag de iarnă, un oraş întreg şi mai multe localităţi din Timiş au rămas fără gaz
În prag de iarnă, un oraş întreg şi mai multe localităţi din Timiş au rămas fără gaz. Sonda care alimenta întreaga zonă a rămas fără resurse naturale după 30 de ani. 10.000 de oameni sunt afectaţi, dar şi un spital de urgenţă, şcoli şi grădiniţe.
De Redactia Observator la 22.10.2018, 20:46În prag de iarnă, un oraş întreg şi mai multe localităţi din Timiş au rămas fără gaz. Sonda care alimenta întreaga zonă a rămas fără resurse naturale după 30 de ani. 10.000 de oameni sunt afectaţi, dar şi un spital de urgenţă, şcoli şi grădiniţe. Problema a ajuns până la Ministerul Energiei.
Cea mai gravă situaţie este la Spitalul Orăşenesc din Deta. Aici, singurul aparat de aer condiţionat este la urgenţe. În lipsa unui sistem de încălzire, zeci de pacienţi sunt în pericol. Momentan, intervenţiile chirurgicale la Spitalul din Deta sunt sistate şi asta pentru că în blocul operator, se înregistrează doar 18 grade, iar în mod normal, ar fi trebuit să fie 24.
Dr. Cătălin Miha: Pot să apară complicaţii după aceea, pentru care eu voi fi tras la răspundere. Nu cei de la gaz. Nu ştiu ce o să facă. Poate or să se ducă la alte spitale, poate o să li se întâmple ceva acasă.
Asta în timp ce secţia de nou-născuţi este încălzită cu radiatoare. Medicii au fost nevoiţi să trimită mai mulţi bebeluşi acasă. Altfel, le-ar fi riscat viaţa.
Irina Docea, medic neonatolog: Ştim foarte bine, cazul de la Giuleşti în care copilaşi au murit. Nu este în regulă să stăm cu ele. Noi nu putem să asigurăm căldura copilaşilor la doi metri depărtare de această aerotermă.
Codruţa Bungău, managerul spitalului din Deta: În prezent, spitalul este plin. Lucrăm la capacitate maximă. La urgenţă, după cum aţi văzut, este plin. Nimeni nu s-a aşteptat la asemenea probleme.
Şcoli şi grădiniţe, dar şi peste 10.000 de locuitori sunt în această situaţie. S-a ajuns aici după ce compania care deţinea singura sondă funcţională din zonă a decis să renunţe la ea. Obligaţia de a identifica o sursă alternativă le revine distribuitorilor locali, mai spune compania.
Doar că cei doi furnizori refuză acest lucru. În urma şedinţei de urgenţă de la Ministerul Energiei, cei doi furnizori au fost somaţi să preia conducta naţională.