Un tânăr din Arad s-a ales cu plantaţia de cătină făcută scrum. Paguba se ridică la 10 mii de euro
Un arădean a primit lovitura vieţii lui. A muncit ani de zile în străinătate, a revenit acasă şi - din toţi banii pe care i-a avut, a pornit o afacere.
De Redactia Observator la 21.11.2019, 16:47Un arădean a primit lovitura vieţii lui. A muncit ani de zile în străinătate, a revenit acasă şi - din toţi banii pe care i-a avut, a pornit o afacere.
Una care nu ar fi trebuit să-i aducă nicio neplăcere. Doar teoretic, pentru că cineva a fost foarte deranjat de faptul că a cumpărat un teren, ca să-şi facă o plantaţie de cătină.
Tânărul s-a trezit că toată munca lui s-a făcut scrum, la propriu. Culmea este că, deşi plantaţia sa a ars complet în urmă cu o lună, nimeni nu l-a anunţat. Nici autorităţile locale şi nici măcar ciobanii care stau cu turmele în zonă.
Emanuel Subului a moştenit două hectare de pământ în localitatea Mândruloc, de lângă Arad. După ce a muncit câţiva ani în Germania şi a strâns o sumă de bani, s-a întors acasă. A mai cumpărat pământ şi a plantat cătină, în urmă cu trei ani. Cultura, întinsă pe aproape cinci hectare şi jumătate a rodit, chiar anul trecut. Însă, de la început tânărul a avut probleme.
Emanuel Subului: Cred că cineva îmi vrea răul, cuiva nu-i convine că am luat pământ aici.
Cu aproape o lună în urmă, un incendiu devastator, i-a făcut scrum toată investiţia de 10 mii de euro. Iar tânărul a aflat abia zilele trecute.
Emanuel Subului: De ce nu m-a sesizat nimeni? De ce nu am fost chemat? Adică un foc în mijlocul nopţii, am vorbit cu ciobanul de aici şi mi-a zis că a fost acum o lună şi ceva. Nu pot să vin zi de zi să-mi veghez terenul pentru care plătesc. Pot să vă spun că au mai fost situaţii, probabil că e între vecini sau nu ştiu. Există cineva care e şi-n dreapta şi-n stânga. Există invidie din asta. Dar acum a fost o pagubă de peste 99%, în totalitate, a ars.
Tânărul a depus plângere la Poliţie şi speră ca cei care i-au incendiat plantaţia să fie prinşi.
Nici vorbă să mai recupereze ceva din plantaţie, spun specialiştii.
Specialist: Dacă tulpina este arsă complet sau în proporţie foarte mare, şansele de regenerare devin foarte mici, devine nerentabil. În cazul acesta, ar trebui scoasă toată afară, scarificat şi lăsat cel puţin un an terenul liber.
Plantaţia de cătină ecologica nu era asigurată, aşa că arădeanul va trebui să scoată alţi bani din buzunar dacă vrea să ducă afacerea mai departe.
În România sunt în jur 1.500 de hectare cultivate cu aceşti arbuşti fructiferi, din care 500 sunt certificate ecologic.