Una dintre cele mai spectaculoase clădiri din România va fi redeschisă
După opt ani în care a fost în reabilitare, Palatul Culturii din municipiul Iaşi este la ultimele finisări. Muncitorii lustruiesc podelele, şterg vitraliile şi gresia. Multe dintre săli au fost renovate după schiţele vechi ale clădirii şi păstrează elementele de demult, cum ar fi mobilierul, culoarea pereţilor, sculpturile.
De Redactia Observator la 16.02.2016, 16:42- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Una dintre cele mai spectaculoase clădiri din România va fi redeschisă. După opt ani în care a fost în reabilitare, Palatul Culturii din municipiul Iaşi este la ultimele finisări.
Muncitorii lustruiesc podelele, şterg vitraliile şi gresia. Multe dintre săli au fost renovate după schiţele vechi ale clădirii şi păstrează elementele de demult, cum ar fi mobilierul, culoarea pereţilor, sculpturile. S-a muncit enorm de mult, spun specialiştii. Şi se vede. Palatul arată deja a ceea ce este: o bijuterie arhitecturală.
Oriunde te mişti, eşti proiectat în istorie. Lumina bate în vitralii cu voievozi. Camerele sunt grandioase şi parcă şi propria respiraţie are ecou. Într-una dintre săli, miroase uşor a răşină.
De jur împrejur vedeţi nişte lambriuri. Lambriuri care poartă amprenta lui Henri Coandă. Mai exact, pentru lambriuri restauratorii au folosit o formulă pe care inginerul român a inventat-o şi care imită lemnul de stejar.
Este un ciment special, ciment care are în compoziţie, în diferite cantităţi, răşină, cretă, praf de cretă.
Palatul Culturii a fost înainte Palat al Justiţiei. Iar încăperea cu lambriuri e de fapt o copie a unei săli de judecată de pe vremuri.
S-a revenit, în foarte multe locuri din clădire, aşa cum era ea în momentul anului 1925 - 1926.
La etajul 1 e o altă încăpere impresionantă: Sala Voievozilor, plină cu portretele domnitorilor Moldovei. Şi aici, multe dintre elemente au fost păstrate. Pereţii au pe ei albastrul de acum un secol.
Specialiştii spun că lucrările de renovare făcute în acest palat ar fi cele mai complexe din România, de după 1990.
Palatul Culturii are aproape 40 de mii de metri pătraţi, aproape 300 de încăperi şi 4 muzee. A intrat în renovare acum 8 ani. După o investiţie de 25 de milioane de euro, o să fie redeschis într-un final peste două luni.