România a fost lovită de Wanna Cry şi sunt indicii că virusul a fost lansat de un grup de hackeri din Coreea de Nord
În România, cel mai puternic atac informatic a afectat cel puţin şase instituţii publice, dar şi mai multe companii private. Bilanţul e provizoriu şi încă nu se ştie câte informaţii au fost compromise de hackeri. Pentru că legea nu impune raportarea atacurilor. Un tânăr informatician din Marea Britanie a ajuns erou după ce a reuşit să-i încurce pe criminalii cibernetici cu origini în Coreea de Nord.
De Redactia Observator la 16.05.2017, 19:53În România, cel mai puternic atac informatic a afectat cel puţin şase instituţii publice, dar şi mai multe companii private. Bilanţul e provizoriu şi încă nu se ştie câte informaţii au fost compromise de hackeri. Pentru că legea nu impune raportarea atacurilor. Un tânăr informatician din Marea Britanie a ajuns erou după ce a reuşit să-i încurce pe criminalii cibernetici cu origini în Coreea de Nord.
Un singur calculator compromis infectează întreaga reţea. Au fost găsite însă 326 de adrese unice de IP infectate cu virusul WANNA CRY, tradus şi "vreau să plâng". Cel puţin şase instituţii publice din România au fost atacate, însă doar două au raportat la Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică.
O unitate cunoscută este Spitalul Judeţean din Bacău. Şi în domeniul privat au fost mai multe ofensive. Din nou, însă, s-a păstrat tăcerea. Doar grupul Renault şi-a asumat o comunicare publică despre agresiunea hackerilor. Iată ce s-a întâmplat în celalalte domenii.
Băncile comerciale susţin că au un zid de protecţie informatică înalt. Cel mai negru scenariu ar fi fost un atac asupra companiilor de utilităţi şi de transport, spun specialiştii.
18 milioane de români, adulţi şi copii, sunt în bazele de date de la Casele de Sănătate. Nu se ştie dacă în România au fost furate informaţii. Ministerul de Interne, cu o bază generoasă de secrete, a anunţat că nu a fost afectat.
Un reprezentant al CFR Călători susţine că un eventual atac informatic ar avea efecte doar asupra vânzărilor de bilete.
În timp ce în bazele de date de la aeroporturi nu ar fi uşor de ajuns.
Sunt indicii că, în spatele celui mai puternic atac cibernetic din istorie, s-ar fi aflat un grup de hackeri din Coreea de Nord numit Lazarus. Un tânăr din Marea Britanie a reuşit să pună piedică unei răspândiri globale a virusului.
În România, DIICOT a anunţat o anchetă penală, dar are încă autor necunoscut.