PRIMELE EXPLICAŢII ale incendiului de la Baloteşti: Fabrica de mobilă care a ars funcţiona fără autorizaţie de la pompieri
A fost iadul pe pământ la Baloteşti, după ce o fabrică de mobilă, aflată chiar lângă o zonă de case, a fost cuprinsă de un incendiu violent. Flăcările uriaşe de peste 10 metri şi norii negri şi groşi de fum au fost vizibili de la zeci de kilometri distanţă şi sute de oameni au fost evacuaţi de la un centru spa din zonă.
De Redactia Observator la 28.06.2017, 22:08A fost iadul pe pământ la Baloteşti, după ce o fabrică de mobilă, aflată chiar lângă o zonă de case, a fost cuprinsă de un incendiu violent. Flăcările uriaşe de peste 10 metri şi norii negri şi groşi de fum au fost vizibili de la zeci de kilometri distanţă şi sute de oameni au fost evacuaţi de la un centru spa din zonă.
Deşi patronii fabricii au fost amendaţi pentru zeci de nereguli, fabrica funcţiona fără autorizaţie de la pompieri şi avea probleme cu restul avizelor.
O fabrică de mii de metri pătraţi se face scrum, sub ochii pompierilor. Nici măcar ei nu se pot apropia fără să-şi pună viaţa în pericol.
Întreaga zonă este un butoi cu pulbere. Fabrica de mobilă din Baloteşti se învecinează cu o altă fabrică de medicamente, cu un centru spa, dar şi cu o zonă de case. În timp ce pompierii încearcă să oprească răspândirea flăcărilor, mii de oameni sunt evacuaţi.
Cei de la ISU transmit un mesaj urgent locuitorilor din zonă.
Coloana de fum negru şi gros se poate vedea de la kilometri distanţă. Pentru a se asigura că nu există substanţe toxice periculoase în aer, cei de la Garda de Mediu au adus laboratorul mobil.
Nici vremea nu ţine cu pompierii. Dacă, iniţial, coloana de fum se ridica doar în zona incendiului, vântul puternic a împrăştiat norii spre locuinţele din apropierea fabricii.
Dezastrul de la Baloteşti a fost unul anunţat. Deşi fabrica avea câteva sute de angajaţi, funcţiona fără autorizaţie de siguranţă la incendiu. La ultimul control au fost descoperite 17 nereguli.
Patronul a fost amendat de două ori doar în ultimul an, cu peste 30 de mii de lei. Însă pompierii nu au putut să pună lacătul pe uşa fabricii.
Şi asta pentru că deşi legea îi obligă pe patroni să obţină autorizaţie, termenul limită a fost amânat până în septembrie 2017.
Patronul nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere. A dat un comunicat de presă în care nu vorbeşte însă despre probleme.
Nici astăzi, la aproape 24 de ore de la izbucnire, focul nu a fost stins în totalitate, însă pompierii dau asigurări că pericolul a trecut.