UPDATE / Romania, survolata deseori de avioane care nu au aprobare de survol!
Spatiul aerian al Romaniei nu e suficient aparat, ba chiar e fortat de avioane straine extrem de des. Ultima oara s-a intamplat azi-noapte! Avertismentul vine chiar de la ministrul Apararii
De Redactia Observator la 31.07.2013, 20:37- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
"Sunteti in zona aeriana restrictionata temporar, stiti asta? Nu, nu stiam. Observati cele doua F16 care va urmaresc? Da, le-am vazut, imi cer scuze”. Aceasta este o discutie reala intre un turn de control si pilotul unei aeronave care a depasit spatiul aerian pentru care are aprobare de survol. Doua avioane de vanatoare sunt deja pe urmele sale, asa ca pilotul isi cere scuze. Este un scenariu care pare sa se repete tot mai frecvent si in Romania.
"Zilnic, spatiul aerian este fortat de avioane care sunt neidentificate sau nu au autorizatie de survol", a declarat minsitrul Apararii, Mircea Dusa.
Granitele aeriene ale Romaniei sunt monitorizate permanent de radare. Iar cele militare au avantajul ca pot detecta orice aeronava, chiar daca pilotul ar incerca sa ramana neidentificat. Frontiera aeriana a Romaniei se termina o data cu granitele fizice ale tarii, dar politia aeriana are dreptul sa intervina si in asa numita zona-tampon.
Din momentul in care se da alarma, MIG-urile au 15 minute la dispozitie pentru a intercepta tinta. Metoda de abordare este mereu una neostila, dar totul se poate schimba extrem de repede, in functie de reactia acelei tinte
Simple greseli de navigare, teste ale aliatilor sau chiar presiune ruseasca. Sunt trei ipoteze pe care analistii militari le iau in calcul cand vine vorba de avioane neidentificate. "Amenintari au fost si vor mai fi, pentru ca Romania asigura cateva sute de kilometri din granita de est a NATO", a mentionat analistul Radu Tudor.
Resursa de zbor a batranelor avioane MIG 21 Lancer, cele aflate in dotarea fortelor aeriene romane, expira in patru ani. Guvernul a aprobat luna trecuta achizitia a 12 avioane vechi de tip F16, pentru care vom plati 628 milioane euro. Proiectul de lege a fost inaintat Parlamentului.