Urşii au devenit principala atracţie turistică a staţiunii Băile Tuşnad
Staţiunea Băile Tuşnad a devenit, în ultimul timp, locul preferat al urşilor! Animalele au ales ca relaxare zona Lacului Sfânta Ana.
De Redactia Observator la 05.07.2019, 17:13- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Staţiunea Băile Tuşnad a devenit, în ultimul timp, locul preferat al urşilor! Animalele au ales ca relaxare zona Lacului Sfânta Ana. Spre bucuria turiştilor, care astfel pot vedea animalele sălbatice în mediul lor natural. Şi spre disperarea localnicilor care spun că se tem să mai iasă din case de teama urşilor.
Specialiştii spun că oamenii şi animalele nu ar trebui să se întâlnească prea des. Nu de alta, dar de la o întâlnire la o tragedie poate fi un pas foarte mic.
Antreprenorii din zonă recunosc că mulţi dintre cei care vin la Băile Tuşnad sau la Lacul Sânta Ana sunt atraşi de urşii slbatici care s-au obişnuit deja cu prezenţa oamenilor.
Dosa Csaba, ghid turistic: Fiind in mediul lor natural, omul e cel care ii deranjeaza. Daca ei sunt respectati si ei ne respecta pentru ca ursii sunt fiinte foarte inteligente.
Szkely Leyla, administratoare hotel: Ei sunt pasnici, nu cauta sa se intalneasca cu omul, dar trebuie sa fim constienti ca sunt animale salbatice.
Chiar şi aşa, specialiştii spun că oamenii nu ar trebui să se apropie foarte mult de urşi, mai ales că animalele pot deveni extrem de imprevizibile.
Gasner Wolfgang, ghid turistic: Zilnic vedem 5-6-7 dar numarul lor este mai mare si noaptea au intrat in restaurant, au baut bere, au mancat biscuitii,dimimeata s-au suparat ca au venit jandarmii si au spart.
De reacţiile neaşteptate ale urşilor se tem şi localnicii care, spre deosebire de turişti, spun că au ajuns să le fie frică să iasă seara din case.
Kovacs Csaba, localnic: Nici nu se face intuneric ca chiar in locul asta unde suntem incep sa apara aici, ursoaica cu doi pui, si urmeaza si altii, sa nu poti tu iesi in propria ta curte ca vine ursul si te omoara.O sa fie si aici atacati oameni.
Urşii care vin la tomberoane au devenit deja o obişnuinţă în mai multe localităţi de la poalele munţilor, iar specialiştii recomandă localnicilor şi turiştilor prudenţa.
Cei care văd urşi ar trebui să sune la 112 şi să nu se apropie prea mult de animale, chiar dacă sunt pui sau par inofensive.