Vacanța de Paște, amânată un an din cauza pandemiei cu Covid-19
Iar dacă pentru vacanţa de vară mai există speranţă, cei care şi-au cumpărat pachete turistice pentru vacanţa de Paşte nu prea au multe opţiuni.
De Redactia Observator la 04.04.2020, 13:09Iar dacă pentru vacanţa de vară mai există speranţă, cei care şi-au cumpărat pachete turistice pentru vacanţa de Paşte nu prea au multe opţiuni.
Reprezentanţii agenţiilor de turism spun că returnarea integrală a banilor plătiţi este, practic, imposibilă. Banii au fost deja daţi hotelurilor sau operatorilor de zbor.
Vestea bună e că există o soluţie pentru cei care nu vor să rămână în pierdere: voucherele în alb, care le promit o vacanţă aşa cum au visat, în momentul în care vor fi ridicate restricţiile.
Paula Frătilă, client agentie turism: Am fost anuntati saptamana trecuta ca hotelul si-a inchis activitatea in acea perioada. Noi am incercat initial sa obtinem banii inapoi. Sa ne faca full refund, dar agentia ne-a explicat ca nu ne poate oferii acei bani, pt ca acei bani au ajuns de la ei la hotel si hotelul refuza sa ne faca refoundul. Oferindu-ne o varianta pe perioada verii, cu costuri suplimentare, dar pe care nu am acceptat-o pentru ca nu stim daca o sa putem calatorii atunci. Ca atare am ajuns de comun acord sa ne relocheze undeva de Pastele din 2021.
Este situaţia cu care se confruntă majoritatea românilor care îşi planificaseră anul acesta o vacanţă de Paşti departe de casă. Pandemia de coronavirus nu le-a stricat doar lor planurile.
Corina Martin, Președinte Federația de Promovare Turistică din România: De 2 săptămâni ne confruntăm cu o situație fără precedent, nu doar in Romania. Evident nimeni nu mai calatoreste. Asta înseamnă că noi…12.000 mii de agenti de turism lucram integral numai pentru a ne aduce turistii acasa, a ne aduce turiștii din destinațiile în care se aflau la momentul în care a intervenit Pandemia. Apoi lucrăm pentru a reprograma vacanțe!
Reprogramarea vacanței se poate face în acest moment prin obținea unui voucher în alb. Concret, clientul contactează agenţia de turism prin care şi-a cumpăra sejurul şi stabileşte împreună cu aceasta modalitatea în care se va bucura de vacanţă în momentul în care restricţiile de călătorie vor fi ridicate.
Tichetul care are valoare juridică este valabil, de obicei, un an calendaristic şi garantează faptul că, odată aleasă destinaţia şi perioada, clientul va putea să se bucure de vacanţa deja plătită fără diferenţe majore de costuri.
Corina Martin, Președinte Federația de Promovare Turistică din România: Romanii care isi decaleaza vacantele in aceasta perioada, sigur ca vor merge in destinatiile pe care le contractasera initial. Daca ti-ai luat o vacanta in Grecia, sigur ca vrei sa ajungi in Grecia si vei face asta cu si mai mare hotarare imediat ce se va putea! Multe dintre agentii oferim aceasta varianta a schimbarii destinatiei. Daca ma intrebati ca specialist, da, cred ca romanii vor alege mai mult Romania.
În 2019, destinațiile preferate de români pentru minivacanța de Paște au fost cele autohtone, printre care se numără zona Transilvaniei și satele din Bucovina, Delta Dunării, dar și Litoralul Românesc, iar fiecare român a cheltuit, în medie, între 200 și 400 de lei pe zi.
Agenţiile au o soluţie şi pentru cei care nu au folosit însă voucherele de vacanţă de anul trecut.
Corina Martin, Președinte Federația de Promovare Turistică din România: Cei care nu şi-au folosit voucherele de vacanţă de anul trecut pentru că nu au apucat sa plece in vacanta, au fost sfatuiti de noi sa le trimita prin curier, catre agentiile de turism, pentru a nu expira.
Dacă ideea unei vacanţe post-pandemie nu vă surâde, aveți şi posibilitatea anulării sejurului programat cu asumarea faptului că ați putea pierde până la 30% din suma achitată.