Valea Râului Mare, spectacol al naturii în județul Hunedoara
În Munţii Retezat din Ţara Haţegului, zăpada nu se mai lasă aşteptată. Aşa că, pe Valea Râului Mare, proprietarii de pensiuni fac tot ce le stă în putinţă pentru a-şi mulţumi oaspeţii care le vor trece pragul de sărbători.
De Redactia Observator la 08.12.2019, 00:23În Munţii Retezat din Ţara Haţegului, zăpada nu se mai lasă aşteptată. Aşa că, pe Valea Râului Mare, proprietarii de pensiuni fac tot ce le stă în putinţă pentru a-şi mulţumi oaspeţii care le vor trece pragul de sărbători. Stocurile de lemne sunt gata, iar cămările pline de bunătăţi care dau gust sezonului rece. Dacă în anul revoluţiei aici exista o singură cabană turistică, în doar câţiva ani, zona a devenit o "mică Elveţie" a judeţului Hunedoara.
Din Ţara Haţegului şi până în comuna Râu de Mori din Hunedoara se întinde Valea Râului Mare. Poarta de intrare în Masivul Retezat, care se oglindeşte maiestuos în lacul Gura Apelor. Dimensiunile barajului cu acelaşi nume sunt impresionante: la cei 168 de metri ai săi, este cel mai înalt din România, şi atrage valuri de vizitatori. Aşa că jos, în vale, cabanierii se agită de zor, din bucătărie şi până în cămară, pentru turiştii care vor petrece aici Crăciunul sau Revelionul.
Ospitalitatea gazdelor, aerul curat de munte şi peisajele care invită la regăsirea de sine au făcut ca această pensiune să vândă toate pachetele de sărbători încă din luna august.
Şi cum piscurile Munţilor Retezat Godeanu s-au îmbrăcat deja în alb, salvamontiştii le recomandă turiştilor să nu plece neechipaţi în drumeţii şi să se informeze despre starea traseelor.
De pe valea Râului Mare, turiştii pot ajunge până în inima Parcului Naţional Retezat. Iar în apropiere se pot reculege la Cetatea Colţ, cea care l-ar fi inspirat pe Jules Verne să scrie "Castelul din Carpaţi".