Valentin Ceauşescu se judecă cu Muzeul Naţional de Artă pentru un tabloul de Gheorghe Petraşcu
Opera a aparţinut fratelui său, Nicu Ceauşescu. La revoluţie, pictura a fost ridicată din sufrageria casei în care locuia şi, de atunci, e ţinut în depozitul muzeului. Este ultimul tabloul pe care urmaşii familiei Ceuşescu îl mai au de recuperat de la statul român.
De Redactia Observator la 04.09.2014, 19:45Opera a aparţinut fratelui său, Nicu Ceauşescu. La revoluţie, pictura a fost ridicată din sufrageria casei în care locuia şi, de atunci, e ţinut în depozitul muzeului. Este ultimul tabloul pe care urmaşii familiei Ceuşescu îl mai au de recuperat de la statul român.
Opera "Natură statică cu ulcică de aramă", evaluată la 20.000 de euro, face parte din colecţia personală a lui Nicu Ceauşescu. De ani buni, tabloul este obiectul disputei în instanţă, între Valentin Ceauşescu şi Muzeul de Artă.
Fiul soţilor Ceauşescu cere în instanţă un tablou de Gheorghe Petraşcu, datat 1931, care zace în depozitul Muzeului de Artă de 25 de ani. Adică, de când a fost confiscat din sufrageria lui Valentin Ceauşescu în decembrie 1989.
Valentin Ceauşescu a reuşit să recupereze aproape toate bunurile de la stat. Din 1998 până astăzi, a primit înapoi 42 de picturi pe pânză şi carton, gravuri şi diferite obiecte de porţelan. Colecţia de artă a familiei Ceauşescu a fost evaluată la câteva sute de mii de euro. Nicolae şi Elena Ceauşescu aveau pe pereţii locuinţelor opere semnate de pictori celebri, precum Theodor Pallady şi Nicolae Tonitza.
Tot în decembrie 1989, din acest imobil, în care locuiau Zoia şi Mircea Oprean, au fost confiscate bunuri indispensabile. De la şosete la haine de blană. Mircea Oprean a rămas atunci chiar şi fără ceasul de la mână, obiect care a fost vândut când acesta se afla în arest. Acum, el încearcă să recupereze prejudiciul, evaluat la puţin peste 80.000 de euro.
Atunci au fost confiscate toate hainele şi bijuteriile Zoiei Ceauşescu şi ale soţului ei. Într-un interviu acordat în emisiunea Sinteza Zilei în 2010, profesorul Oprean povestea cum le-a fost golită casa.
Soţul Zoiei Ceauşescu nu a recuperat nimic din ce-a dispărut din casă la revoluţie. Valentin Ceauşescu are, însă, şanse să primească tabloul. Următorul termen în procesul intentat muzeului este pe 16 octombrie.
Fiul cel mare al dictatorilor se luptă cu Muzeul Național de Artă să câștige „Natură statică cu ulcică de aramă" de Gheorghe Petrașcu. Cumnatul său continuă bătălia pentru bunurile Zoiei și ale sale, vândute prin consignație în 1990: blănuri, ceasuri, genți, ciorapi. „În urma evenimentelor din decembrie 1989 am fost arestat. Aspra bunurilor din proprietatea mea s-a dispus măsura asiguratorie. Din aceste bunuri a făcut parte şi tabloul „Natura statică cu ulcică de aramă", de Gheorghe Petraşcu," a explicat Valentin, în cererea de chemare în judecată, de unde a început totul.
După aproape 24 de ani de la Revoluţia din 1989, Valentin Ceauşescu a reuşit recuperarea integrală a averii sale, a fratelui şi a părinţilor săi, Elena şi Nicolae Ceauşescu. Ultima sa luptă în instanţe este pentru un tablou semnat de Gheorghe Petraşcu. Fiul cel mare al soţilor Elena şi Nicolae Ceauşescu, Valentin Ceauşescu , a deschis un nou proces Parchetului General şi Muzeului Naţional de Artă al României. El cere instanţei să oblige cele două instituţii să-i retrocedeze un tablou: „Natură statică cu ulcică de aramă", de Gheorghe Petraşcu.
Potrivit cererii de judecată, Valentin Ceauşescu a reuşit recuperarea averii familiei Ceauşescu, mai puţin această pictură. „În urma evenimentelor din decembrie 1989 am fost arestat. Aspra bunurilor din proprietatea mea s-a dispus măsura asiguratorie. Din aceste bunuri a făcut parte şi tabloul „Natura statică cu ulcică de aramă", de Gheorghe Petraşcu," a explicat Valentin, în cererea de chemare în judecată, de unde a început totul.