Vâltoarea, mașina de spălat a naturii. Localnicii de pe Valea Pietrişului spală așa de când se ştiu
Mureşenii profită de zilele frumoase de toamnă şi îşi curăţă toate covoarele şi păturile. Însă nu cu ajutorul maşinii de spălat. Spală la vâltoare. Localnicii de pe Valea Pietrişului fac asta de când se ştiu. Şi nu renunţă la vâltoarea lor, chiar dacă acasă au maşini de spălat moderne.
De Redactia Observator la 06.11.2018, 17:14Mureşenii profită de zilele frumoase de toamnă şi îşi curăţă toate covoarele şi păturile. Însă nu cu ajutorul maşinii de spălat. Spală la vâltoare. Localnicii de pe Valea Pietrişului fac asta de când se ştiu. Şi nu renunţă la vâltoarea lor, chiar dacă acasă au maşini de spălat moderne.
Tanti Emilia spală la vâltoare de când se ştie. La fel şi localnicii care îi trec pragul. Pentru că, aşa cum spune chiar ea, maşinăria naturii funcţionează perfect. A fost refăcută în urmă cu 7 ani.
Tanti Emilia: Vâltoarea e un fel de maşină de spălat automată, la care nu trebuie detergent, nu trebuie nimic, numai să le dai drumul să se spele, că se spală singure.
Însă totul funcţionează cu ajutorul apei curgătoare la mare viteză. Procedeul este simplu: păturile covoarele şi hainele sunt puse la înmuiat cu detergent sau săpun de casă şi după sunt puse în vâltoare. Adică într-o cuvă din lemn, unde apa cu presiune le învârte şi le limpezeşte. Apoi sunt scoase cu ajutorul unui cârlig şi lăsate să se usuce pe bucăţile de lemn din apropiere.
Localnicii care îşi aduc lucrurile la spălat la vâltoare sunt de părere că nicio maşină de spălat industrială sau casnică nu se compară cu ea.
Mariana Morar: Trebuie să facem aşa puţin un exerciţiu de imaginaţie şi să ne întoarcem în timp. Să ne gândim că ţăranul român a fost dintotdeauna creativ, ingenios şi a ştiut să folosească tot ceea ce i-a pus natura la dispoziţie.
Oamenii de pe Valea Pietrişului spală la vâltoare de cinci generaţii şi spun că nu vor renunţa - prea curând - la această tradiţie.
Mariana Morar: Ca săpunul de casă nu spală nimica, să zică oricine ce-ar zice
Vâltoarea însă, trebuie îngrijită.
Mariana Morar: Când vine apă multă vine frunză, vine cu nisip, cu mere, cu tot şi atunci trebuie scoasă apa din ea şi curăţată.