Autorităţile dau undă verde la vânătoare de capre negre, cerbi şi marmote, deşi toate sunt specii pe cale de dispariţie
În România se ucid în fiecare an peste două milioane de animale sălbatice. Sunt cifre şocante, dar nu şi pentru autorităţi.
De Redactia Observator la 31.03.2018, 21:31În România se ucid în fiecare an peste două milioane de animale sălbatice. Sunt cifre şocante, dar nu şi pentru autorităţi, care dau undă verde la vânătoarea de capre negre, cerbi, marmote şi câini enoţi. Specii pe cale de dispariţie, pe care legea ar fi trebuit să le protejeze, pot fi de acum împuşcate cu sutele.
În România, este permisă vânătoarea a 54 de specii de păsări şi mamifere. Printre ele, sunt şi animale pe cale de dispariţie, precum capra neagră, hermelina sau câinele enot.
În total, sunt aproape 2 milioane de animale care pot fi vânate pe parcursul unui an, însă numărul este mult mai mare, dacă ţinem cont de braconaj.
De exemplu, în România s-a aprobat vânătoarea pentru 100 000 de iepuri, 42 000 de mistreţi, 5 000 de cerbi, 480 de capre negre, două mii de nevăstuici, 600 de hermeline, 15 marmote şi 3 câini enot. Iar pentru păsări, cifrele sunt unele de-a dreptul uluitoare. Doar pentru prepeliţe şi ciocârlii cota depăşete 500 000 de exemplare.
Ministrul Apelor şi Pădurilor consideră cotele normale. La nevoie, ele pot fi chiar suplimentate.
Dar specialiştii se opun.
Ovidiu Roşu, Vier Pfoten: "Acum, decizia de a continua vanatoarea fara a avea real un recensamant corespunzator, ce a mai ramas, daca animalele sunt sanatoase si nu au probleme din cauza vremii neprielnicie, noi consideram ca este o decizie foarte proasta."
De cele mai multe ori, vânătoarea este o adevărată afacere. Ameninţată cu dispariţia, capra neagră este un trofeu extrem de scump. Nu mai puţin de 10.000 de euro costă o astfel de partidă de vânătoare.
Şi ciocârlia este o afacere în România, mai ales pentru străini. Italienii sunt cei mai interesaţi de astfel de păsări, din limba cărora produc pateu, la un preţ foarte ridicat. 300 de mii de ciocârlii pot fi vânate într-un an.
Ovidiu Bufnilă, ornitolog: "Specia asta nu este nici daunator, nu trebuie combatuta, este o pasare insectivora. Noi nu facem decat bisnita cu ciocarlia, vindem ciocarlie pe care de fapt nu o avem, vine migratie din alte părti."
Ecosistemul bogat din ţara noastră atrage în România vânători din toată lumea.
Nicolae Şelaru, preşedinte AGVPS: "Strainii vin in limita acestor cote pe care unii le rezerva si altii le pun integral la dispozitii la anumite preturi si vin acolo unde serviciile sunt mai bune."
Doar lupii şi urşii au fost scoşi, deocamdată, de pe lista animalelor care pot fi vânate.