Varza de Bruxelles ia cu asalt bucătăria românească, iar agricultorii investesc tot mai mult în afacerile cu acest soi
Este bogată în nutrienţi şi aduce nenumărate beneficii pentru sănătate. Restaurantele oferă clienţilor din ce în ce mai multe preparate delicioase cu această legumă, astfel că a devenit rapid şi una din preferinţele gurmanzilor.
De Redactia Observator la 05.10.2018, 10:58Este bogată în nutrienţi şi aduce nenumărate beneficii pentru sănătate. Restaurantele oferă clienţilor din ce în ce mai multe preparate delicioase cu această legumă, astfel că a devenit rapid şi una din preferinţele gurmanzilor. Iar agricultorii investesc tot mai mult în afacerile cu acest soi de varză.
În restaurantele româneşti, varza de Bruxelles câştigă teren. Se regăseşte în tot mai multe preparate. Spre exemplu, poate fi garnitura perfectă pentru friptură.
Eniko Farcaşiu, administrator restaurant: Suplimentăm meniul cu o reţetă de varză de bruxelles care la noi se consumă foarte bine.
Bucătarii se întrec în reţete. Sofisticate şi extrem de gustoase, mâncărurile cu varză de Bruxelles atrag tot mai mult clienţii.
Eniko Farcaşiu, administrator restaurant: Clienţii noştri şi din localitate dar şi din afară care ne-au vizitat, au solicitat această varză de bruxelles şi atunci am introdus în reţetar mai multe reţete cu varză de bruxelles. Cel mai mult am pregătit varză de bruxelles gratinat.
Nu este de mirare că agricultorii au început să investească în afacerile cu varză. Cornel a renunţat la agitaţia oraşului şi s-a mutat la ţară, în comuna Jucu din judeţul Cluj. Pe cele trei hectare de teren cultivă ardei, brocolli, dar, în special, varză de Bruxelles.
Cornel, agricultor: Am văzut că este cerinţă pe piaţă şi am zis că hai să încerc. Deci nu-i o problemă, nu-i mai pretenţioasă decât varza obişuită, dimpotrivă e chiar mai rezitentă ca orice altă plantă.
A început cu cantităţi mici, iar apoi, de la an la an, a mărit producţia. Se mândreşte cu recolta lui şi nu duce lipsă de cumpărători.
Seminţele de varză sunt semănate în sere. Apoi, la 5 săptămâni, răsadurile sunt plantate pe câmp, unde rezistă chiar şi la 0 grade. Ca să-şi valorifice cât mai mult recolta şi să scoată profit, fermierul a achiziţionat două sisteme de irigaţii.