Veniturile au fost afectate de pandemie. Care este situaţia financiară a românilor
Românii încep deja să plece din nou să muncească în străinătate, în ciuda riscurilor perioadei. Explicaţia este simplă: criza din sănătate s-a transformat rapid într-una a veniturilor.
De Redactia Observator la 31.07.2020, 13:53- 6 din 10 români spun că au economii suficiente la care pot apela în cazul în care îşi pierd locul de muncă.
- 60% se tem că vor rămâne fără un loc de muncă pe fondul actualei crize din sănătate.
Cele mai recente studii arată că majoritatea românilor se tem că vor rămâne fără loc de muncă din cauza epidemiei, iar peste jumătate spun că au deja probleme cu banii.
De la debutul pandemiei, peste jumătate dintre români, mai exact 54%, susţin că situaţia lor financiară din acest moment este precară. Mai grav este, că cei mai mulţi sunt pesimişti când privesc spre viitor. 60% se tem că vor rămâne fără un loc de muncă pe fondul actualei crize din sănătate.
Pe de altă parte, 6 din 10 români spun că au economii suficiente la care pot apela în cazul în care îşi pierd locul de muncă sau au parte de o scădere a veniturilor. Sunt însă asiguraţi pentru cel mult patru luni, şi se pot baza pe economii mai mici de 25 de mii de lei la nivel de gospodărie.
Problema este că de la începutul stării de urgenţă şi până în luna iulie, aproape 800 de mii de români au rămas fără loc de muncă, iar concedierile continuă, arată datele oficiale de la Inspecţia Muncii.
Este unul dintre motivele pentru care românii nici nu mai au încredere în economia locală. Peste 40% dintre ei o consideră slabă, iar o treime este de părere că această criză financiară s-ar putea întinde pe următorii doi ani.
Drept urmare, specialiştii se aşteaptă ca românii să iasă din criza actuală şi mai fragili din punct de vedere financiari, însă mai conştienţi de nevoie de protecţie pe termen lung.