Prima noapte de restricţii a început cu ample verificări (Video)
În urmă cu mai bine de o oră, a intrat în vigoare restricţia privind circulaţia pe străzi între orele 22.00 şi 6.00 dimineaţă! Autorităţile au anunţat cât se poate de clar, cu subiect şi predicat, că românii care nu vor respecta această regulă vor fi amendaţi.
De Redactia Observator la 24.03.2020, 00:14- Prima noapte de restricţii a început cu ample verificări
- Cine nu respectă legea primește amendă
În urmă cu mai bine de o oră, a intrat în vigoare restricţia privind circulaţia pe străzi între orele 22.00 şi 6.00 dimineaţă! Autorităţile au anunţat cât se poate de clar, cu subiect şi predicat, că românii care nu vor respecta această regulă vor fi amendaţi. Iar când vine vorba despre persoane care ar fi trebuit să stea în izolare, vorbim direct de dosare penale. Există, însă, o modalitate absolut legală pentru a ieşi din casă în perioada de restricţie. Dar aveţi nevoie de anumite documente. Prefectul de Maramureş a fost, însă, mult mai drastic. De miercuri, interzice ieşirea din casă, zi sau noapte, dacă nu există un motiv întemeiat.
Din această noapte, între orele 22 și 6 puteţi ieși din casă doar dacă aţi completat o declarație pe propria răspundere.
Documentul poate fi scos la imprimantă sau poate fi scris de mână. Apoi, trebuie să îl completaţi cu datele personale din buletin, motivul deplasării, perioada în care veţi fi plecat şi locul în care mergeţi.
Nerespectarea acestor reguli se sancționează cu amenzi între 100 şi 500 de lei.
Cei care se deplasează în interes de serviciu, au nevoie de adeverinţă de la angajator.
"Atenţie, atenţie, atenţie! Respectaţi toate recomandările autorităţilor! Staţi în case! Ieşiţi din locuinţe numai pentru a merge la serviciu sau pentru urgenţe. Suntem aici pentru sănătatea dumneavoastră".
Autorităţile au început încă de ieri noapte să îi pregătească pe oameni pentru noile restricţii. Poliţiştii şi jandarmii au patrulat pe străzi şi le-au transmis oamenilor, prin megafoane, să nu părăsească locuinţele.
Iar autorităţile locale vor lua în evidenţă toţi vârstnicii de peste 65 de ani care sunt singuri şi îi vor ajuta astfel încât să nu fie nevoiţi să plece din casă.
"Vă rugăm să rămâneţi în case pentru siguranţa dumneavoastră şi a celor din jur! Rămâneţi în case! Orice ieşire în spaţiul public vă poate pune în pericol sănătatea sau chiar viaţa".
Preoții nu mai pot oficia slujbe decât online, iar la nuntă, botez sau înmormântare pot participa cel mult opt persoane.
Toate aceste măsuri sunt valabile pe perioada stării de urgenţă.
Klaus Iohannis, preşedintele României: Vreau ca fiecare român să înțeleagă că nu ne vom opri și vom lua măsuri chiar mai dure în momentul în care vor deveni absolut obligatorii pentru limitarea răspândirii virusului.
Preşedintele Klaus Iohannis a decretat stare de urgenţă pe 16 martie. Decretul este valabil până pe 14 aprilie, însă poate fi prelungit dacă situaţia o va impune.
Mădălina Iacob, reporter Observator: Restricția care a început la ora 22.00 rămâne valabilă până la ora 06.00 dimineața în fiecare zi cât ține starea de urgență. Iar dacă vrem să ieșim din casă, trebuie să justificăm asta cu acte doveditoare. Spre exemplu, dacă mergem la muncă avem nevoie ori de o legitimație de serviciu ori de adeverința de la job ori de o declarație pe propria răspundere. Celor care ies pentru cumpărături, medic, îngrijirea copiilor sau a bătrânilor, trebuie să le spunem că au nevoie doar de o declarație pe propria răspundere. Aceasta trebuie să conțină numele și prenumele, data, semnătura, adresa locuinței și, după caz, a locului de muncă. Neapărat trebuie să știm că nerespectarea acestor reguli atrage, bineînțeles, și sancțiuni sau răspundere penală.
Așadar, statul a impus restricțiile, iar poliția a început verificările. Pentru început, agenții din București verifică autovehiculele care intră și ies din Capitală.
Alexandra Bucuroiu, reporter Observator: Polițiștii trag pe dreapta absolut toate mașinile și verifică dacă șoferii au la îndemână actele impuse de lege. Verificările au început încă de la ora 22.00 aici în comuna Bragadiru și deocamdată nu s-au dat amenzi pentru că șoferii aveau declarații pe proprie răspundere. Aceleași verificări s-au făcut și în Capitală, nu doar în județul Ilfov. Rămâne de văzut dacă toți românii au înțeles că este momentul să respecte legea și să nu își facă propria lege. Așadar, stați în casă!