JOCUL CU LEII: Viata de circar, o drumetie continua
Exista un loc in care te poti juca cu leii fara sa patesti nimic! La circ. Sa ajungi, insa, la o asemenea performanta ai nevoie de ani de munca. Si de sacrificii. Artistii de circ nu au o casa a lor, mereu sunt in alta parte.
De Redactia Observator la 04.04.2013, 22:02Ei sunt vedetele sezonului. Cinci lei: patru femele si un mascul. In viata de zi cu zi, sunt prieteni doar cu dresorul. Barbatul, venit tocmai din Repulica Ceha, dreseaza lei de cand se stie.
A facut turul lumii cu ei si a incantat milioane de oameni. “Sunt periculosi, da, sunt animale salbatice, dar eu ii stiu de cand s-au nascut, ii iubesc, ii respect, asa ca si ei ma respecta pe mine. Imi place sa stau cu ei”, spune barbatul.
Pe langa respect si afectiune mai exista un secret al reusitei dresajului cu lei: curajul. “Trebuie sa intri in cusca ca un invingator si sa iesi la fel, tot ca un invingator”, a adaugat dresorul.
Orlando este directorul circului si are putin peste 20 de ani. E director si acrobat. A pornit ca artist, iar apoi, impreuna cu tatal sau, tot circar de meserie, a deschis un circ. Numai al lor. “M-am nascut in circ, de mic copil am calatorit cu parintii mei in strainatate, ei lucrau si eu mergeam cu ei, mi-a placut, mi-a intrat in sange iar acum nu pot sa ma mai lipsesc de asta”, a spus Orlando Popescu.
Circul e casa lui. In fiecare an, din martie pana in noiembrie colinda tara. Intr-o rulota. Singurele lucruri pe care nu le-ar abandona niciodata sunt costumele de scena. Ii place ceea ce face, iubeste lumea plina de magie, insa recunoaste ca au fost si momente in care a vrut sa renunte. In Romania, nu e usor sa fii artist, iar intretinerea unui circ este extrem de costisitoare.
Ca sa tina circul deschis, Orlando trebuie sa stranga, in fiecare luna, cel putin 30.000 de euro, din vanzarea biletelor. Altfel, nu are bani sa hraneasca animalele si sa plateasca artistii, toti adusi din strainatate.
Pablo e din Mexic. E circar, la fel ca toate rudele sale. In fiecare zi, se antreneaza cate doua ore ca sa poate arunca mingile, fara sa le scape. “Trebuie sa te antrenezi in fiecare zi, nu e ca si cum ai putea sa iei pauza. Eu nu am sarbatori, uneori ma opresc din munca, am cateva saptamani libere, dar tot trebuie sa jonglez, nu ma pot opri”, a explicat Pablo.
Din viata de circar nu te poti opri. Odata prins in magia scenei, nu mai ai scapare.