Înghițim fără să vrem 5 grame de plastic în fiecare zi, dar se poate evita plasticul?
Viaţa fără plastic este aproape imposibilă în România. O demonstrează un experiment în Capitala sufocată de ambalaje la fiecare pas. Am vrut să aflăm cum putem să le ocolim. Şi chiar dacă răspunsul este "foarte greu", ar trebui să fim încurajaţi de statisticile tot mai sumbre.
De Redactia Observator la 14.10.2019, 01:01Viaţa fără plastic este aproape imposibilă în România. O demonstrează un experiment în Capitala sufocată de ambalaje la fiecare pas. Am vrut să aflăm cum putem să le ocolim. Şi chiar dacă răspunsul este "foarte greu", ar trebui să fim încurajaţi de statisticile tot mai sumbre.
Din cauza poluării, am ajuns să ingerăm involuntar cinci grame de plastic în fiecare săptămână.
Înghițim fără să vrem 5 grame de plastic în fiecare zi
Prima oprire în încercarea de a experimenta o zi fără plastic: cafeneaua de la colţul blocului.
- Bună dimineaţa! Vreau şi eu o ciocolată albă.
- Şi întrebare. Astăzi încerc să trăiesc fără plastic. Aveţi cumva alt tip de capace? De hârtie sau altceva?
- Din păcate, n-am ajuns la nivelul acesta.
- Vă daţi seama că ar fi nişte costuri ca să fie durabile, să reziste la umezeală.
Chiar dacă n-am găsit înlocuitor, am renunţat uşor la capacul din plastic. Iar victoria ne-a dat curaj să mergem mai departe.
Nici în supermarket n-am avut avut mai mult noroc. Majoritatea alimentelor sunt ambalate în plastic. Fructe, legume, dulciuri, carne sau chiar murături. Situaţia e şi mai gravă la raionul cu băuturi.
Ce înseamnă totuşi să scoţi plasticul din coşul de cumpărături? E provocarea la care au răspuns mai mulţi clienţi, dispuşi să renunţe la toate produsele care dăunează mediului.
Concluzia: deşi nu avem nevoie de plastic, o viaţă fără el ar fi, dacă nu imposibilă, mult mai grea, într-o societate sufocată de ambalaje. Între timp, din cauza poluării în exces, ajungem să ingerăm, în medie, 5 grame de plastic în fiecare săptămână, arată cel mai recent studiu.