Scriitorul Paul Gabor, despre viaţa în Spania, după relaxarea restricțiilor
Încă avem multe nelămuriri legate de felul în care va arăta viaţa noastră, după 15 mai. Aşa că vă arătăm astăzi ce se întâmplă în Spania. Acolo, măsurile de relaxare pe care noi le aşteptăm au intrat deja în vigoare.
De Redactia Observator la 30.04.2020, 15:07- Spaniolii se reîntorc la normalitate.
- Paul Gabor stă în casă din data de 12 martie.
Paul Gabor, scriitor român stabilit în Spania, ne povesteşte astăzi cum stau lucrurile, după aproape două luni de stat în casă.
Cu peste 230 de mii de cazuri de infectări şi mai bine de 24 de mii de decese din cauza COVID-19, Spania pare să fi trecut de ce a fost mai rău.
Pas cu pas, spaniolii se reîntorc la normalitate. Paul Gabor stă în casă din data de 12 martie.
Paul Gabor, scriitor: Autorităţile cred că a venit deja timpul să se relaxeze puţin situaţia. Şeful Guvernului, Pedro Sanchez a ieşit de curând şi a prezentat patru faze de aşa zisă întoarcere la o nouă normalitate, în sensul că au început deja copiii să iasă pe stradă, sunt însoţiţi de părinţi, nu se pot îndepărta mai mult de un kilometru de casă.
Măsurile de protecţie rămân însă foarte stricte. Oamenii nu ies din case fără mască pe faţă, se deplasează numai în interiorul provinciei, iar deplasările pe distanţe lungi încă nu sunt permise. Sigur, urmează şi altele.
Paul Gabor, scriitor: Se vor deschide terasele, se vor deschide barurile, se vor deschide restaurantele, hotelurile, pentru că patronatul face presiuni foarte mari asupra clasei politice, pentru că turismul este foarte important în Spania. Se prevăd pierderi de 124 miliarde de euro în acest an, ştiindu-se că Spania primeşte peste 80 de milioane de turişti străini pe an.
Iar turismul nu este singurul sector care are de suferit. Tocmai din acest motiv.
Paul Gabor, scriitor: Se vor relua antrenamentele în Liga profesionistă de fotbal, se vor redeschide cinematografele, muzeele, centrele religioase, în proporţie de 30 sau 50%, în funcţie de faza a doua sau faza a treia de reîntoarcere. Cred că, încetul cu încetul, ieşim din ceea ce se numeşte criză, pandemie.