Sclavia modernă. Vieți distruse de traficanții de carne vie
Sute de vieți distruse anual, totul pentru promisiunea unei vieți mai bune sau a unei iubiri sincere. Așa descriu victimele traficului de carne vie viața la sute sau mii de kilometri distanță de casă și de cei dragi.
De Redactia Observator la 31.03.2019, 11:01Sute de vieți distruse anual, totul pentru promisiunea unei vieți mai bune sau a unei iubiri sincere. Așa descriu victimele traficului de carne vie viața la sute sau mii de kilometri distanță de casă și de cei dragi. Povestea unui destin greu încercat a fost spusă în cadrul unui seminar menit să reducă amploarea acestui fenomen extrem de periculos cunoscut drept echivalentul modern al sclaviei.
Imediat dupã ce a terminat liceul, Donna a cãzut în mâinile traficanților de persoane. Au urmat ani de chin, în care doar fiicele ei au motivat-o sã meargã mai departe. Acum, luptã alãturi de autoritãți împotriva traficului de persoane, despre care spune cã este o formã modernã a sclaviei.
Donna Hubbard, trainer, victima: Oamenii dau curs unor anunţuri false. Le sunt promise slujbe pe care nu ajung niciodată să le primească. Sau sunt constrânşi, ameninţaţi, ei sau membri ai familiei. În cazul meu a fost vorba de ameninţări şi constrângere. Şi mi s-a spus: ori îmi ascult traficanţii, produc o anumită sumă de bani, fac anumite lucruri, ori eu şi familia mea vom avea de suferit.
A fost forțatã sã facã lucruri greu de descris, care în final au costat-o aproape un deceniu de închisoare.
Donna Hubbard, trainer, victima: Am ambalat droguri, am întreţinut relaţii sexuale, am fost forțată să mă prostituez. Aşa îşi câştigau banii de pe urma mea, prin prostituţie. Vindeam droguri chiar și în timp ce mă prostituam.
Povestea Donnei e trăită de femei din întreaga lume. La fel ca ele, sute de românce ajung anual pe mâna traficanților de carne vie.
Rod Khattab, fost agent federal: Am întâlnit românce pe vremea când lucram în New York, în Brooklyn. Vin acolo și lucrează în cluburi de striptease pentru mafioţi ruşi.
Anul trecut, în România aproape 500 de oameni au câzut pradã traficului de persoane iar în peste 70 la sutã din cazuri victimele au fost femei. Conform ANITP, tot anul trecut, 335 de persoane au fost racolate în vederea exploatãrii sexuale.
Cele mai multe dintre victime, spun specialiștii, sunt atrase în capcanã chiar de persoane din cercul lor de încredere, cum ar fi rude, colegi de școalã sau de serviciu. Cu atât mai îngrijorãtor este cã aproape jumãtate din victimele traficanților de carne vie au sub 18 ani.